Docinanie paneli pod katem
Dexx: Witam
Prosze mi podpowiedziec czy istnieje mozliwosc latwego obliczenia przy uzyciu jakiegoś wzoru
Długości obrabianych paneli o grubości 18mm
Mam szafkę która ma np szerokość 600mm czyli wewnętrzny panel podłogi tej szafki będzie miał
szerokość pomniejszona o grubość bocznych paneli 600−18−18=564mm
To jest proste i nie potrzeba nic wystarczy proste obliczenie
Gorzej sie dzieje w przypadku kiedy górny panel tej szawki musi zostać odcięty pod katem bo
szafka będzie umieszczona na poddasze gdzie mnóstwo jest skośnych ścian
Jak to obliczyć znając grubość paneli ,szerokość wewnętrznego panela podłogi oraz kat ciecia
odpowiedniego dla kata scian na possaszu.
Prosze o podpowiedz
Pozdrawiam
2 wrz 00:41
===:
... tak ... na Twoją szafkę i poddasze specjalnie opracowano wzór
2 wrz 08:53
===:
jak sprecyzujesz do czego Ci to potrzebne to pomogę

(już wieniec wolny ... czyli podłogę jak to nazywasz zakładasz błędnie)
2 wrz 09:19
===:
wieniec dolny miało być
2 wrz 09:26
Dexx: To nie jest tak ze mam z tym problem bo jakos sobie radzę ale powiem szczerze ze wydaje mi sie
ze robię to okrężna droga i dlatego pomyślałem ze powinien być jakiś wzór który pozwala
precyzyjnie to wyliczyć co do milimetra..Zgadzam sie ze wzoru nie wymyślili ale być może
właśnie tu na tym forum ktoś mi podpowie jakie powinienem zastosować metody obliczenia tego
tak aby trochę to ułatwić sobie bo w tej chwili to robię to tak ze po prostu korpus składam i
czyli łącze wieniec dolny z bokami wstawiam tymczasowo panel o identycznych rozmiarach jak
wieniec dolny co pozwala mi ustawić mi ten korpus tak aby nie był przekoszony i po sprawdzeniu
kątów przystępuje do przenoszenia lini ciecia na panel przeznaczony na tzw górny wieniec.Radze
sobie jeszcze tak ze jesli mam możliwość a nie zawsze tak jest to rysuje to sobie w sketchupie
tak jak ma być a następnie sprawdzam wymiary.Proste ale czasochłonne a stosując precyzyjne
narzędzia stolarskie chciałbym szybko i sprawnie wykorzystać zalety tych urządzeń jednak tu
brakuje mi pomysłu .
To musi być obliczene na zasadzie −−−wieniec dolny równa sie tyle i tyle a następnie jakieś
*−+/
przez kat np 30 stopni daje całkowita długość tego
panela z uwzględnienie ze obie krawędzie cięte bedą pod katem

tak sobie to wymyśliłem ale
za
cholerę nie wiem jak to przerobić na jakiś wzór który da mi w łatwy sposób to obliczyć
2 wrz 22:47
dexx:

chodzi mi o ten czerwony panel ktory musi byc ciety pod skosem
4 wrz 10:09
dexx:

chcialbym znac dlugosc tego panela mierzona w ten sposob
4 wrz 10:13
dexx:

w ten sposob bedzie pomiar nie dokladny i wlasciwie nie przydatny
4 wrz 10:15
dexx: choc po dluzszym zastanowieniu to i jeden i drugi pomiar byl by ok i znalazl by zastosowanie
w innym tu nie omawianym problemie ktory czasem napotykam podczas swojej pracy stolarza
Pozdrawiam i z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc w rozwiazaniu tej zagadki
4 wrz 10:25
dexx: grthx: to do mnie ?
4 wrz 10:31
yht:

dexx, co do Twojego posta z godz. 10:09
należałoby zastosować funkcje trygonometryczne
g − grubość, g = 18mm
b − długość wewnętrznego panela, b = 600 − 18 − 18 = 564mm
α − kąt cięcia
c − długość ukośnego panela
wzór na długość ukośnego panela jest następujący
np. dla kąta cięcia α = 30 stopni oraz dla b = 564 mm wyliczamy c w sposób następujący:
c ≈ 651 mm
wiadomo, że lepiej uciąć te kilka mm więcej niż wyjdzie z tego wzoru, w każdym razie taki wzór
z cosinusem proponuję
4 wrz 10:37
dexx: Wielkie dzieki musze to teraz przetrawic
4 wrz 10:56
yht:
wystarczy jeśli będzie miał kalkulator (podręczny) z funkcją liczenia cosinusów, niekoniecznie
laptop czy tablice
każdy ma równy dostęp do forum, wolny kraj mamy
dlaczego chce wkręcić ? nie rozumiem
4 wrz 11:02
yht:
pojmie bez filmika
4 wrz 11:12
dexx: yht −wielkie dzieki ogarniete mam jeszcze pytanie skad wytrzasneliscie tego grthx i
po co sie tak z nim meczycie
pisze o pomoc z zagranicy i tylko yht tak wlasnie ty ta pomoc okazales okazalas
i powiem tylko tyle
dla mnie jestes wielki, wielka i wszedzie zaskarbisz
sobie serdecznosc innych ludzi
zycze milego dnia
grthx −mimo wszystko dzieki
4 wrz 11:37
b.: Dodam tylko, że wyliczone w ten sposób c daje odpowiedź na post z 4 IX, 10:15, czyli ten
,,właściwie nieprzydatny'' wymiar.
Wymiar z rysunku z 10:13 jest dłuższy od wyliczonego c o g*tgα,
czyli gotowy wzór (dot. rys. z 10:13) to
| | b | | b + g sinα | |
|
| + g tgα = |
| |
| | cos α | | cos α | |
4 wrz 13:46