matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
Misia:
4
√
−8+8
√
3
i
1 wrz 22:48
jc:
z
4
= 16 (−1+ i
√
3
)/2, argument = 120
o
Jedno z rozwiązań = 2 (
√
3
+ i)/2 =
√
3
+ i, argument 30
o
Wszystkie 4 rozwiązania uzyskujemy mnożąc
√
3
+i przez ±1, ±i.
1 wrz 23:00