zbiory plaszczyzna
Oliwia9:

Zaznacz na plaszczyznie wspolrzednych nastepujace zbiory punktow
G={(x,y): |x|>|y|}
I={(x,y): |x|≤|y| }
Zbior G moge chyba zapisac tak |y|<|x|
czy tak ma byc? chodzi mi o zbior G
1 wrz 22:25
Oliwia9: Moglby ktos to sprawdzic i jesli jest zle to wytlumaczyc ?
1 wrz 22:47
Mila:

G={(x,y): |x|>|y|}⇔
|y|<|x|
1) y≥0 część płaszczyzny nad osią OX
|y|=y
Mamy nierówność:
y<|x|
2) y<0
|y|=−y
−y<|x|⇔y>−|x|
1 wrz 22:54
Oliwia9: dziekuje Mila
Zaraz to sobie bardzo dokladnie przemysle zeby wiedziec na drugi raz jak w takich sytuacjach
rysowac
1 wrz 22:58
Mila:

I={(x,y): |x|≤|y| }
1) y≥0⇔|y|=y
|x|≤y
y≥|x| punkty nad wykresem funkcji y=|x| i na wykresie
2) y<0
|y|=−y
|x|≤−y
−|x|≥y⇔
y≤−|x|
1 wrz 23:11
Oliwia9:

Wiec dla zbioru I bedzie |x|≤|y| to
|y|≥|x|
teraz dla y≥0 jest |y|=y wiec y≥|x|
Dla y<0 jest |y|=−y to −y≥|x| to y≤−|x|
To bedzie ten obszar .
Teraz jeszcze mamzanazanczyc taki zbior H={(x,y): x
2≥y
2}
To wtedy x
2−y
2≥0
(x−y)(x+y)≥0 ta nierownosc jest prawdziwa gdy x−y≥0 lub x+y>0 albo x−y>0 lub x+y≥0
albo x−y≤0 lub x+y<0 albo x−y,0 lub x+y≤
Teraz musze te przypadki narysowac na ukladzie ?
1 wrz 23:19
Oliwia9: Przepraszam ale ja za dlugo pisze
1 wrz 23:23
Mila:
(x−y)(x+y)≥0 ⇔
(x−y≥0 i x+y≥0) lub ( x−y≤0 i x+y≤0) ⇔
(x≥y i y≥−x) lub (x≤y i y≤−x)
Rysuj
1 wrz 23:30
Oliwia9: Za chwile Mila narysuje .
1 wrz 23:43
Oliwia9:

To wyszla mi cala plaszczyzna XOY wraz z y=x i y=−x
1 wrz 23:57
Jerzy:

Wraz z tymi prostymi.
2 wrz 00:00
2 wrz 00:02
Mila:
Jeśli będą problemy to jutro wytłumaczę, teraz idę spać.
Dobranoc
2 wrz 00:02
Oliwia9: Ja to sobie jeszcze przemysle juz jutro
Ale skoro jestes Jerzy to czy moge miec do Ciebie pytanie W jednym z postow odpisales
mi ze x2=y2 to |x|=|y|
Czy tutaj moge to samo zastosowac i napisac ze x2≥y2 to |x|≥|y| i rozwiazywac dalej tak
jak pokazala Mila
Bardzo dziekuje za odpowiedz .
2 wrz 00:07
Oliwia9: Dobrano
Milu 
Jutro napewno sie tez zglosze do Ciebie
2 wrz 00:09
Jerzy:
Możesz.
2 wrz 00:10
Oliwia9: Dziekuje i dobrej nocy zycze
2 wrz 00:11
Jerzy:
Nawzajem
2 wrz 00:12
Oliwia9:

Dalej w tym temacie
Zaznacz na plaszczyznie zbior punktow
J={(x,y): x
2<y
2
to sposobem co podala
Mila
x
2−y
2≤0
(x−y)(x+y)<0 ⇔
1 (x−y<0 i x+y>0) ⇒tutaj jest y>x i y>−x lub
2 (x−y>0 i x+y<0) ⇒y<x i y<−x
numer 1 bedzie tak
Zaraz narysuje numer
2
2 wrz 10:34
Oliwia9:

Tjest dla nr 2
2 wrz 10:40
Oliwia9:

mamy pomiedzy nierownosciami lub wiec musimy wziac sume rozwiazan
Wtedy mam tak
I jeszcze jedno pytanie
Skoro jest <0 to punkt (0,0) tez nalezy odrzucic z wykresu ?
2 wrz 10:45
Mila:
Tak. Dobrze.
Ktoś Cię zablokował, albo napisałaś coś nieodpowiedniego albo przez pomyłkę.
Musisz wejść z innego komputera. Może jutro juz nie będzie problemu.
2 wrz 20:12