.
Sair: oblicz log
21,5 gdy n=log
23
rozpisałem to tak;
| | 3 | |
log2 |
| = log23 − log22 = n−1 |
| | 2 | |
odpowiedź się zgadza ale prosiłbym o podanie innego sposobu
1 wrz 22:13
Jerzy:
A po co Ci inny sposób, skoro ten jest dobry ?
1 wrz 22:17
Sair: bo np w takim przykładzie już tak prosto nie ma:
oblicz log236 gdy log224= n
1 wrz 22:21
Omikron: log224=log28+log23
n−3=log23
log236=log24+log29=2+2log23=2+2n−6=2n−4
1 wrz 22:33
Oliwia9: Przepraszam ale wedlug mnie to zadanie jest bez sensu
Przecie log23 pomomo ze jest liczba nidwymierna to ma jakas swoja wartosc i ta wartosc mozna
policzyc
i ten log21,5 mozna tez policzyc Wiec co tutaj da n do policzenia ?
1 wrz 22:43
Jerzy:
Chodzi o wyrażenie podanego logarytmu za pomocą tylko n.
1 wrz 22:47
Oliwia9: Rozumiem .
1 wrz 22:53