Pytanie
Oliwia9: Jezeli mam zaznaczyc na plaszczyznie wspolrzednych
|y|=|x| to musze rozpatrzyc 4 przypadki
1 . y<0 i x<0
2 y≥0 i x<0
3. x≥0 i y<0
4. x≥0 i y≥0
I naarysowac ten zbior
1 wrz 21:39
Omikron: Albo możesz wykorzystać własność modułów.
|y|=|x|
y=x ⋁ y=−x
1 wrz 21:42
Jerzy:
Tak.
1 wrz 21:42
Oliwia9: Dzieki
To juz narysuje sobie
I teraz taki zbior punktow
y2−x2=0
(y+x)(y−x)=0 to y+x=0 lub y−x=0 wiec y=−x lub y=x
Z tego wynika ze |y|=|x| i y2−x2=0 to te same zbiory punktow .
1 wrz 21:48
Jerzy:
Tak , bo: x2 = y2 ⇔ IxI = IyI
1 wrz 21:51
Oliwia9: Dzieki Jerzy
1 wrz 21:52