Czy to jest dobrze?
Macko z Bogdanca: Rozwiaz rownanie
3(x+2)=
√22−9x
22−9x≥0
dwa przypadki
1.
√22−9x≥0 i 3x+6<0 Maja rozne znajki wiec rownanie bedzie sprzeczne dla zbioru x∊(−
∞,−2)
2.
√22−9x≥0 i 3x+6≥0 rownanie ma takie same znaki wiec mozemy obustronnie podniesc do
rownanie
do kwadratu. Rozwiazania beda w zbiorze x∊<−2,
∞)
3x+6=
√22−9x ()
2
(3x+6)
2=22−9x
9x
2+36x+36=22−9x
9x
2+45x+14=0
Δ=2025−4(126)=2025−504=>
√Δ=39
| | 1 | | 1 | |
x=− |
| ∊<−2,∞} wiec odpowiedza bedzie x=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
I jeszcze pytanie gdy wiadomo ze pod pierwiastkiem bedzie wartosc wieksza od 0 np.
√x2+1=3x+6
to przypadki beda wygladac tak?
√x2+1>0 i 3x+6≤0 oraz
√x2+1>0 i 3x+6>0 ?
1 wrz 20:44
Adamm: źle napisałeś dziedzinę, i zapomniałeś o niej
ale tak
1 wrz 20:49
Adamm: zresztą, jeśli chcesz robić tym sposobem to √x2+1≥1
1 wrz 20:50
Adamm: jak masz równania to zawsze sobie można przyrównać do oryginalnej funkcji
i rozwiązywać bez warunków, tkzw. metoda starożytnych
1 wrz 20:51
Metis:
3(x+2)=
√22−9x
| | 22 | |
−9x+22≥0 ⇔ −9x≥−22 ⇔ 9x≤22 /:9 ⇔ x≤ |
| |
| | 9 | |
3(x+2)=
√22−9x /
2
9(x+2)
2=22−9x
9(x
2+4x+4)=22−9x
9x
2+36x+36−22+9x=0
9x
2+45x+14=0
x
1∉ D
1 wrz 20:52
Macko z Bogdanca: Tak masz racje zapomnialem o ulamkach w dziedzinie...

. Ale czemu
√x2+1≥0?
przeciez x
2+1 dla kazdej liczby rzeczywistej bedzie >0
1 wrz 20:54
Adamm: napisałem √x2+1≥1
ta nierówność jest dokładniejsza bo 1 to minimum funkcji
1 wrz 20:57
Jerzy:
Masz napisane: √x2+1 ≥ 1 , a nie: √x2+1 ≥ 0
1 wrz 20:57
Metis: Oczywiście w moim zapisie brakuje:
x+2>0
x>−2
podnosimy stronami do kwadratu więc brakuje tego założenia,
1 wrz 20:58
Macko z Bogdanca: Okkk, Dzieki! a jeszcze jedno pytanie bo teraz to zgupialem co jest zlego w moim zapisie
dziedizny?
1 wrz 20:59
Macko z Bogdanca: chodzi o to = zamiast ∊?
1 wrz 20:59
Adamm: powinien tam być przedział prawostronnie domknięty
1 wrz 21:00
Macko z Bogdanca: kurde faktycznie... Ja mam jakas dysmozgie, albo slepote.. Na kartce na ktorej rozwiazuje
zadanie mam
normalnie przedzial domkniety... Podczas przepisywanie najwidoczniej zrobilem blad a nie
zwrocilem na niego
uwagi..
1 wrz 21:01
Macko z Bogdanca: A moglby ktos powiedziec jak roziwazywac cos takiego bez metody starozytnych?
√x−1+√x+2=3
doszedlem do zalozen x+2≥0 i x−1+√x+2≥0
ale potem nie bardzo wiem czy roziwazywac ta druga nierownosc i potem jakos zlaczyc te
dziedziny
i caly przyklad rozwiazywac dla danego przedzialu?
1 wrz 21:31
Metis: Najlepiej ten przykład metodą analizy starożytnych.
1 wrz 21:33
Macko z Bogdanca: Tak wlasnie wiem, tylko chcialbym wiedziec jak zrobic to dkoladni, gdyby byly nierownosci lub
gdybym kiedys potrzebowal
wiedziec jak zrobic takie cos
1 wrz 21:37
bezendu:
√x−1+√x+2}=3 / ()2
x−1+√x+2=9
√x+2=10−x
10−x≥0
x≤10
√x+2=10−x /()2
x+2=100−20x+x2
x2−21x+98=0
Δ=49 √Δ=7
x1=7 x2=14
Sprawdzam z założeniem
x=7
=================================
1 wrz 21:38
Jerzy:
Nie miusisz...
x+2≥ 0 ⇔ x ≥ −2
x − 1 + √x+2≥ 0 ⇔ √x+2≥1 − x i założenie: 1−x ≥ 0 ⇔ x ≤1
Zatem: D = <−2,1>
1 wrz 21:38
bezendu:
Pierwsza linijka
√x−1+√x+2=3
1 wrz 21:39
Adamm: √x−1+√x+2=3
x≥−2 ∧ x+2≥(−x+1)
2
| | 3+√13 | | 3−√13 | |
0≥x2−3x−1=(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−√13 | | 3+√13 | |
x∊< |
| ; |
| >∩(−∞;−2> |
| | 2 | | 2 | |
x∊∅
koniec
1 wrz 21:43
bezendu:
Adamm co Ty bredzisz...
1 wrz 21:45
Jerzy:
bezendu ma dobrze...moje drugie załozenie jest błędne ( to nierówność, a nie równanie)
1 wrz 21:47
Adamm: ach pomyliło mi się x∊<−2;
∞)
| | 3−√13 | | 3+√13 | |
więc x∊< |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
1 wrz 21:48
Jerzy:
W przypadku nierówności: 1 − x może być dowolną liczbą
1 wrz 21:48
Adamm: x−1+√x+2=9
√x+2=−x+10
x+2=x2−20x+100
0=x2−19x+98
więc x∊∅
1 wrz 21:51
Jerzy:
@Adamm ... trzecia linika żle
1 wrz 21:53
bezendu:
znowu bredzisz x=7 to rozwiązanie, podstaw i sprawdź
1 wrz 21:54
Jerzy:
−20x − x = −21x , a nie: −19x
1 wrz 21:55
Adamm: x+2=x2−20x+100
0=x2−21x+98=(x−7)(x−14)
x=7 lub 14
więc i tak x∊∅
1 wrz 21:56
Jerzy:
x = 7 , to rozwiązanie.
1 wrz 21:57
Macko z Bogdanca: Dzieki za zainteresowanie postem
1 wrz 21:57
Adamm: masz rację, 7 to rozwiązanie, gdzieś jest poważny błąd
znowu
1 wrz 21:57
Macko z Bogdanca: w odpowiedziach x=7 mi tak samo wychodzi
1 wrz 21:58
Adamm: nie no, najlepiej jest metodą starożytnych bo jest jednak niezawodna
1 wrz 21:58
Macko z Bogdanca: no tak w innych latwo o pomylke
1 wrz 22:00
Adamm: x+2≥(−x+1)2 błąd jest jednak w tym założeniu ponieważ jest prawdziwe jedynie gdy
−x+1≥0
1 wrz 22:02
Adamm: tzn. dla −x+1<0 nie musi zachodzić, chociaż może
1 wrz 22:02
Jerzy:
A dlaczego tak uważasz ?
1 wrz 22:03
Macko z Bogdanca: @Jerzy Pytanie do mnie, czy Adamma?
1 wrz 22:05
Jerzy:
Do Adamma
1 wrz 22:05
Macko z Bogdanca: Ok. A propos. Dziękuję Wam za posiwecony czas. Jutro przeanalizuje wszystkie odpowiedzi
1 wrz 22:08