zespolone
Emma: z10+2z5+2=0
Jak rozwiązać?
Na razie doszłam do kroku że (z5+1)+1=0
z=5√−1
Jak to teraz podstawić do cosφ oraz sinφ?
Wiem że cosφ =x/|z| oraz φsin = y/|z|
czyli za x powinnam podstawic −1 a za y 0? czy 5√−1 przerobić jakoś na i i wtedy podstawić 0
za x a coś za y?
1 wrz 20:20
Emma: miało być z10
1 wrz 20:20
Mila:
z
5=t
t
2+2t+2=0
Δ=4−8=−4=2
2*i
2
| | −2−2i | | −2+2i | |
t= |
| lub t= |
| |
| | 2 | | 2 | |
t=−1−i lub t=−1+i
z
5=−1−i lub z
5=−1+i
teraz wzory de Moivre'a
Licz dalej sama
1 wrz 20:30
piotr: t = z5
t2 + 2t + 2 = 0 ⇒ t = −1 − i ∨ t = −1 + i
z = 5√−1 − i lub z = 5√−1 + i
1 wrz 20:34
jc:
(1+i)*u oraz (1−i)*u, gdzie u5 = 1.
1 wrz 20:36
piotr: pierwiastki piątego stopnia z −1 − i:
21/10e−3iπ/20
21/10eiπ/4
21/10e13iπ/20
21/10e−19iπ/20
21/10e−11iπ/20
pierwiastki piątego stopnia z −1 + i:
21/10e3iπ/20
21/10e11iπ/20
21/10e19iπ/20
21/10e−13iπ/20
21/10e−iπ/4
1 wrz 20:46
Emma: Dziekuje wszystkim
1 wrz 20:52
jc: Oj, pomyliłem się.
| | 1+i | | 1−i | |
21/10 |
| u oraz 21/10 |
| u, gdzie u5 = 1. |
| | √2 | | √2 | |
1 wrz 20:56
Emma: Mam jeszcze jedno pytanie. Jak na razie wychodzi mi dobrze, ale nie rozumiem dlaczego za k
postawia się −1 −2 0 1 2 a nie 1 2 3 4?
1 wrz 21:16
Emma: 0 1 2 3 4*
1 wrz 21:17
jc: Nie ma znaczenia. Ważne są reszty z dzielenia przez 5. W obu przypadkach są takie same.
1 wrz 21:46
Emma: Czyli 21/10ei9/20π to rowniez dobra odpowiedz?
1 wrz 22:05
jc: (eiπ9/20)5 = eiπ9/4 = eiπ/4, powinno być eiπ3/4 lub e−iπ3/4.
Nie lepiej zapisać tak: z = 21/10 e± iπ/4e 2kπi/5, k = 0,1,2,3,4 ?
1 wrz 22:20