wartość bezwzględna
Karolina: Mam narysować taką funkcje ktoś pomoże ?
|2−|x−2|−1|
1 wrz 19:21
Oliwia9:

f(x)= |−|x−2|−1| niebieski
1 wrz 19:28
===:
dobre sobie
1 wrz 19:32
Adamm: |2−|x−2|−1|=|1−|x−2||
dla 1−|x−2|<0 ⇔ x−2<−1 ∧ x−2>1 mamy |x−2|−1
dla 1−|x−2|≥0 ⇔ −1≤x−2≤1 mamy 1−|x−2|
stąd
f(x)=1−|x−2| dla x∊<1;3>
|x−2|−1 dla x∊(−∞;1)u(3;∞)
1−|x−2| dla x<2 to x−1
dla x≥2 to −x+3
|x−2|−1 dla x<2 to −x+1
dla x≥2 to x−3
porządkujesz
f(x)=x−1 dla x∊<1;2)
−x+3 dla x∊<2;3>
−x+1 dla x∊(−∞;1)
oraz x−3 dla (3;∞)
1 wrz 19:33
Karolina: O kurde, dzięki muszę to rozpracować.
1 wrz 19:35
Oliwia9: Taki jest podany wzor funkcji . Pewnie ma byc inny . ja nie bede w to ingerowac
1 wrz 19:35
===:
1 wrz 19:36
Adamm: poprawa
f(x)=1−|x−2| dla x∊(−∞;1)u(3;∞) x∊<1;3>
|x−2|−1 dla x∊<1;3>
więc będzie
f(x)=x−1 dla x∊(−∞;1)
−x+3 dla x∊(3;∞)
−x+1 dla x∊<1;2)
x−3 dla x∊<2;3>
1 wrz 19:36
Jerzy:
@Oliwia9 .. zastanów się....wszystke wartości ujemne z modułu ?
1 wrz 19:37
Adamm: nie, na początku było dobrze jednak
1 wrz 19:38
===:
Oliwia9 ingerować nie musisz ale 2−1 to nie −1
1 wrz 19:38
Oliwia9: Bardzo przepraszam Taki babol z mojej strony

dzieki za zwrocenie uwagi
===
1 wrz 19:41
===:
... tylko się nie gniewaj
1 wrz 19:41
Oliwia9: W zadnym wypadku
1 wrz 19:42
===:
1 wrz 19:43
jc: A jak będzie wyglądał wykres funkcji y = | | | x | − 2 | − 1| ?
1 wrz 20:04
Jerzy:

Ten czerwony
1 wrz 20:15
jc: Było 7 dzióbków. A ile dzióbków ma wykres y = | | | | x | − 4 | − 2| − 1| ?
1 wrz 20:26
Adamm:
1 wrz 20:39
Adamm:

w większej skali
1 wrz 20:43
Adamm: 15
1 wrz 20:43
jc: Dalej będzie pewnie 31, 63, 127, ...
1 wrz 20:59