φφφ
Euli: Szukam pomocy



Znaleźć wszystkie liczby całkowite dodatnie n takie, że
φ(n)=20
1 wrz 18:46
Oliwia9: jak jest okreslona funkcja φ(n)?
1 wrz 19:09
1 wrz 19:11
jc: 25, 33, 44, 50, 66
1 wrz 19:14
Euli: Mógłbym wiedzieć skąd ten wynik jc?
1 wrz 20:30
jc: Z własności funkcji φ.
φ(pk) = pk − pk−1 = pk−1(p−1) dla potęgi liczby pierwszej p.
φ(ab) = φ(a) φ(b) dla względnie pierwszych a, b.
Dalej potrafię tylko zbierać możliwe przypadki i odrzucać całą resztę (nic ciekawego).
1 wrz 20:50
Euli: Możesz pokazać dla tego przykładu?
1 wrz 21:31