matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Kotek:
Oblicz granicę:
n+2
n+2+1−1
−1
−1
lim (
)
n
=(
)
n
=(1+
)
n
=(1+
)
n+3−3
=
n+3
n+3
n+3
n+3
n→
∞
= dobry tok myślenia
K.
1 wrz 17:32
Adamm:
1
to jest granica typu lim(1+
)
n
n
1
lim ((1+
)
−n−3
)
−n/(n+3)
=lim e
−n/(n+3)
= e
−1
−n−3
1 wrz 17:40
Kotek:
Dzięki! Już rozwiązałem, trochę inaczej:
(1+
2
n
)
n
e
2
lim=
=
=e
−1
(1+
3
n
)
n
e
3
Zaraz przeanalizuję Twoje rozwiązanie
1 wrz 17:44