Dziedzina funkcjio pytanie
Macko z Bogdanca: Mam fucnkje f(x)=√2x−mx+2
D=x∊R
wiec
√2x−mx+2≥0 a=2>0 Δ<0
Δ<0
m2−4(4)<0
m2<16
m<4 i m>−4 => m∊(−4,4)
O odpowiedzi mam wynik m∊<−4,4>
Czemu to ma byc domkniete, gdybysmy zalozyli Δ≤0 to odpowiedza byloby x∊R−{−4,4} a nie x∊R
czy blad w odpowiedziach z tylu?
1 wrz 17:15
Metis: Macko podaj całe zadanie − treść
1 wrz 17:17
Macko z Bogdanca: Wyznacz wartosc parametru m tak, aby dziedzina funkcji fx byl zbior liczb rzeczywistych
1 wrz 17:27
Krzysiek58: a pod pierwiastkiem jaka jest funkcja ?
1 wrz 17:30
Macko z Bogdanca: kwadratowa cos sie zepsulo jak dalem 2
1 wrz 17:32
Macko z Bogdanca: 2x2−mx+2
1 wrz 17:32
Macko z Bogdanca: chyba juz wiem wartosc z czytujemy z osi oy a jak wykres jest styczny do osi ox to wartoscia
minimalna jest =0 tak?
1 wrz 17:35
Macko z Bogdanca: wartosc parametru ,,m'' zczytujemy*
1 wrz 17:36
bezendu:
Napisz to w końcu raz i porządnie, od początku.
1 wrz 17:37
Macko z Bogdanca: sczytujemy*
1 wrz 17:37
Omikron: Dla Δ=0 funkcja pod pierwiastkiem nie przyjmuje ujemnych wartości. Wtedy jedyne miejsce zerowe
jest jednocześnie wierzchołkiem paraboli.
1 wrz 17:38
Omikron: Rozwiązaniem równania m2≤16 nie są R−{−4,4}...
1 wrz 17:42
Macko z Bogdanca: A mam jeszcze jedno pytanie. Wyrazenie pod pierwiastkiem jest nieujemn. Mozemy przeciez
√0=0
i teraz cytuje
Rozwiazmy rownanie √x2+1=2x+1 metoda rownan rownowaznych.
Dziedzina rownanai jest zbior liczb rzeczywsitych. Przeanalizujmy znaki stron rownania.
Lewa strona jest dodatnia (z definicji pierwiastka kwadratowego), prawa
zas przyjmuje w zbiorze R zarowno wartosci dodatnie jak niedodatnie. Rozwazmy wiec dwa
przypadki
ze wzgledu na wartosc wyrazenia 2x+1.
1 przypadek jest 2x+1≤0 to strony rownania √x2+1=2x+1 maja przeciwne znaki
2 przypadek jest 2x+1>0 to obie strony rownania √x2+1=2x+1 sa dodatnie itd
(chodzi o to aby mozna bylo podniesc obie storny rowannaia do krwadratu i usunac pierwiastek)
I teraz mam pytanie dlaczego ,,Lewa strona jest dodatnia (z definicji pierwiastka
kwadratowego)''
lewa strona nie moze byc tez rowna zero? jezeli z pieriwastka mozna wyciaganc 0
1 wrz 17:49
Omikron: Narysuj wykres x2+1, zobacz,że przyjmuje tylko wartości dodatnie
1 wrz 17:51
Macko z Bogdanca: Ok juz rozumiem
1 wrz 18:00