...
Hondziarz: 1. Wyznaczyć szereg Fouriera samych sinusów, którego suma na przedziałach (0, π/2 ) oraz
(π/2 , π) przyjmuje wartości identyczne z funkcją:
| | ⎧ | 2 dla x ∊ (0, π/2 ) | |
| f(x) = | ⎩ | 1 dla x ∊ (π/2 , π) |
|
1.1 Narysować wykres sumy szeregu dla x ∊ [−π, π] .
1.2 Podać wartość sumy tego szeregu dla x = 2π .
Mam problem z rozwiązaniem podpunktu 1.2. Jak to zrobić? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć okresowość
szeregu Fouriera?
1 wrz 16:32
Hondziarz: Nie wiem jak przebiega wykres sumy szeregu Fouriera poza przedziałem (0, π)
1 wrz 16:37
g: W zadaniu powinien być określony okres funkcji, z treści on jasno nie wynika.
Być może Autorowi chodziło o okres równy 2π, wówczas f(2π) = 0.
2 wrz 14:34
Hondziarz: No chyba masz racje bo teraz ma to sens
2 wrz 15:27