`
Bartek: Ekstremum funkcji dwóch zmiennych:
f'x(x,y)=8x
f'y(x,y)=2ey
Czy w takim przypadku istnieje ekstremum funkcji dwóch zmiennych ?
1 wrz 12:20
Jerzy:
f'y się nie zeruje , a więc .... ?
1 wrz 12:21
Jerzy:
Warunkiem koniecznym istnienia ekstremem funkcji dwóch zmiennych
jest zerowanie sie pochodnych: f'x i f'y
1 wrz 12:24
Bartek: Śmieszne, że się podszywasz pod mój nick

. Nie wiedziałem tylko co w przypadku gdy
f'y(x,y)=2*e
y, wtedy sie nie zeruje..Czyli nie istnieje ekstremum ?
1 wrz 12:28
Jerzy:
f'y = 2ey ta pochodna cząstkowa nigdy nie przyjmuje wartości 0
1 wrz 12:34
Bartek: Bartek, dlaczego nie jesteś na rozpoczęciu ? Dzisiaj 1 września
1 wrz 12:38