liczby rzymskie
mikii7: Zapisz w systemie rzymskim:
a) liczbę 45
Czy można to zapisać jako VL? 50−5=45

Ale w odpowiedzi jest XLV. Czy VL jest źle? JEŚLI TAK TO DLACZEGO?
b) liczbę 783
Czy można to zapisać jako CCCMIIXIII?
Ale w odpowiedzi jest DCCLXXXIII.
Które rozwiązanie jest poprawne i dlaczego?
1 wrz 10:33
Jerzy:
Jeśli odejmujemy, to odjemnik jest przed odjemną:
900 = 1000 −100 = CM
90 = 100 − 10 = XC
9 = 10 − 1 = IX
1 wrz 10:41
mikii7: A dlaczego nie może być VL czyli 50−5? 45
1 wrz 10:49
piotr1973: zasada jest taka, że odejmujemy tylko
1, 10, 100
a dodajemy
1, 2, 3,
10, 20, 30
100, 200, 300
1 wrz 10:52
mikii7: To z góry ustalone? Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie?
1 wrz 10:57
piotr1973: nie odejmujemy jedności od dziesiątek
możemy odejmować lub dodawać jedności od jedności itd.
45
najpierw zapisujemy 40 XL a potem 5: V a nie łącznie 45 jako ciąg VL pięciu jedności nie
odejmuje się od pięciu dziesiątek
czyli dany ciąg znaków może oznaczać ilość jedności, ilość dziesiątek, ilość setek, ilość
tysięcy
1 wrz 10:58
mikii7: A dlaczego 45 nie można zapisać jako XXXXV? bo dodajemy tylko 10, 20, 30? Czyli taka jest
odpowiedź?
Ale dlaczego akurat 10,20,30− bo tak jest czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie?
1 wrz 11:08
Jerzy:
40 = 50 − 10 = XC , a nie: XXXXV
1 wrz 11:10
mikii7: 40=XL a nie XC
Dlatego, że można odjąć tylko 1,10,100 a dodać tylko 1,2,3,10,20,30,100,200,300− bo taka jest
umowa?
1 wrz 11:12
Jerzy:
Tak 40 = XL (pomkyłka)
1 wrz 11:15
mikii7: Ale 45 nie może być jako XXXXV bo dodajemy tylko 10,20, 30− bo to taka zasada? Czy jest jakieś
inne wytłumaczenie?
1 wrz 11:18
Jerzy:
Taka jest zasada, ddajemy tylko do 3,30,300 ...
np: 3 = III , ale 4 = IV
30 = XXX , ale 40 = XL
1 wrz 11:25
mikii7: DZIĘKUJĘ ZA POMOC
1 wrz 11:27