calka
student:
Obliczyć całkę z dwuformy (x+y)dy⋀dz + (y+z)dz⋀dx + (1−2z)dx⋀dy
na S={(x,y,z)∊R3 : x2+y2+z2=1}
31 sie 21:10
jc: Czy to nie zero?
Niech K będzie kulą, a f naszą formą ∫dK f = ∫K df, ale df = 0.
31 sie 21:16
student: a mozesz wyjaśnić czemu df = 0?
31 sie 21:36
jc: Pomijam ptaszki.
df = (dx + dy) dy dz + (dy + dz) dz dx − 2 dz dx dy
= dx dy dz + dy dz dx − 2 dz dx dy = 0
bo
dy dz dx = − dy dx dz = dx dy dz
dz dx dy = − dx dz dy = dz dy dz
31 sie 21:40
student: kompletnie tego nie czaje. znasz moze jakas ksiażke gdzie sa podobne przyklady?
31 sie 21:46
jc: Stosujesz kilka zasad.
1. df = fx dx + fy dy + fz dz
2. w = f dx, dw = df dx itp.
3. dx dy = − dy dx itp.
Reszta sama wychodzi (w tych symbolach są ukryte jakobiany).
Ja znam dwie książki: Rudina oraz Spivaka.
Równość całek w moim wcześniejszym wpisie to tw. Stokesa.
31 sie 22:03
Krzysiek58: jc 
Kiedys napisalem emalia do pewnego Pana doktora z UWr i odpowiedzial ze Rudin Podstawy analizy
matematycznej to bardzo ciezka ksiazka
31 sie 22:07
jc: Krzysiek, analizy nauczyłem się z Rudina, ucząc się przy okazji rosyjskiego (tylko zmiana
nauczycielki rosyjskiego uratowała mnie przed ndst). Więc chyba to nie taka straszna
książka. Z dwóch wymienionych wybrałbym jednak Spivaka. Jest jeszcze Flanders.
31 sie 22:24
student: dziekuje bardzo
31 sie 22:29
Krzysiek58: Ktos kiedys pisal o tej ksiazce a ja bylem wtedy na fali kupowania ksiazek i ja kupilem
Wydawnictwo PWN )1976r (wydanie drugie porawione
31 sie 22:29