Czy wynik to e^-t?
Maria: Czy wynik to e −x?
∫e−xdx
31 sie 17:54
Adam: nie, −e−x
31 sie 17:56
zef: −e−x
31 sie 17:56
zef: do sprawdzenia możesz zawsze policzyć pochodną
31 sie 17:57
Maria: Dlaczego?
31 sie 17:57
Adam: przy podstawieniu −x=t masz −dx=dt stąd ∫e−xdx=−∫etdt=−e−x
31 sie 17:58
zef: [e
−x]'=−e
−x
[−e
−x]'=e
−x
| | 1 | |
lub ze wzoru ∫enxdx= |
| enx |
| | n | |
31 sie 17:58
Mariusz:
e−x jest funkcją złożoną więc jeśli ją zróżniczkujesz to nie dostaniesz e−x
bo pochodną wnętrza nie jest jedynka
31 sie 23:06