Narysuj krzywe i oblicz pole obszaru ograniczonego przez krzywe
marek112: Witam wszystkich!
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania.
y=e4x , y=0 , x=0 , x=1
31 sie 16:57
Adam: y=e
4x to funkcja liniowa dlatego wystarczy policzyć f(1)=e
4, f(0)=0
| | e4 | |
stąd pole to (1/2)*1*e4= |
| ze wzoru na pole trójkąta |
| | 2 | |
31 sie 17:14
Mila:
Może chodzi o f(x)=e4x ?
31 sie 17:22
Adam: | | e4 | | 1 | |
jeśli chodziło ci o e4x to liczysz całkę z ∫01e4x=[(1/4)e4x]01= |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | |
31 sie 17:22
marek112: Tak chodziło mi o 4x w potędze. Dziękuję za rozwiązanie
.
Całka po jedynce e4/4
A z całką po zerze nie mogę sobie poradzić. Prosiłbym o jej rozpisane
31 sie 18:44
31 sie 18:46
Adam: | | e4*(1) | | e4*(0) | | e(1) | | 1 | |
[(1/4)e4x]01= |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
31 sie 18:47
Adam: [f(x)]ab=f(b)−f(a)
31 sie 18:48
zef: Adam on bardziej chyba nie rozumiał że e0=1
31 sie 18:50
marek112: Teraz już rozumiem
Dzięki za szybką odpowiedz
31 sie 18:50
Adam: wiem, ale chciałem być pewien że zrozumie
31 sie 18:51