Znaleźć taką liczbę k, aby prawdopodobieństwo
Aleksandra95: Hej ! Bardzo proszę o pomoc. emotka
Mam takie zadanko :
Znaleźć taką liczbę k, aby prawdopodobieństwo, że w 500 elementowej partii towaru liczba sztuk
wadliwych zawarta pomiędzy k a 60 wynosiła 0,5. Wadliwość towaru wynosi 10%.
No i tak wiem, że muszę skorzystać z twierdzenia M−L.
n=500
p=0,1
q=0,9
x ~> N(50; 6,7)
P(k<x<60) = P (k−506,7 < x−506,7 <60−506,7)
F(1,49)−(1−F(k−506,7)= i z tablic rozkładu normalnego
0,93189 + F(k−506,7) −1= F(k−506,7−0,06811
Z treści zadania wiem że to =0,5
Więc F(k−506,7) = 0,56811
I z tego po wyliczeniu wychodzi mi 51, w odpowiedzi natomiast jest 49. Wiem, że gdzieś
popełniam błąd jednak nie umiem go znaleźć,
Proszę o pomoc.
31 sie 14:32
Aleksandra95: Dobrze korzystam z twierdzenia M−L ?
31 sie 15:02
Aleksandra95: Przygotowuję się do poprawy ze statystyki. Chciałabym pójść do przodu, jednak stanęłam na
zadaniach z M−L. Widocznie nie umiem z niego poprawnie skorzystać bo w zadaniach wychodzą mi
błędne odpowiedzi.
31 sie 15:06
Aleksandra95: Bardzo dziękuje
31 sie 15:08
Aleksandra95: Widzę, że jednak nie uzyskam pomocy
31 sie 15:14