Znaleźć taką liczbę k, aby prawdopodobieństwo
Aleksandra95: Hej ! Bardzo proszę o pomoc.

Mam takie zadanko :
Znaleźć taką liczbę k, aby prawdopodobieństwo, że w 500 elementowej partii towaru liczba sztuk
wadliwych zawarta pomiędzy k a 60 wynosiła 0,5. Wadliwość towaru wynosi 10%.
No i tak wiem, że muszę skorzystać z twierdzenia M−L.
n=500
p=0,1
q=0,9
x ~> N(50; 6,7)
P(k<x<60) = P (k−50/6,7 < x−50/6,7 < 60−50/6,7)
F(1,49)−(1−F(k−50/6,7)= i z tablic rozkładu normalnego
0,93189 + F(k−50/6,7) −1= F(k−50/6,7)−0,06811
Z treści zadania wiem że to =0,5
Więc F(k−50/6,7) = 0,56811
I z tego po wyliczeniu wychodzi mi 51, w odpowiedzi natomiast jest 49. Wiem, że gdzieś
popełniam błąd jednak nie umiem go znaleźć,
Proszę o pomoc.
31 sie 14:28
Saris: Ok. W gruncie rzeczy robisz to dobrze. Zaraz dojdę do Twojego błędu. Polecam sobie to dokładnie
rozpisywać, bo łatwo się pomylić.
W momencie przejścia na dystrybuantę rozkładu normalnego nie zmieniłaś znaku w jej argumencie.
Powinno być:
| | −k+50 | |
F(1,49)−(1−F( |
| ))=... |
| | 6,7 | |
Tylko tak naprawdę nie musisz tam zmieniać na wartość symetryczną, bo wcale nie wiesz czy k
rzeczywiście będzie takie, że argument będzie ujemny (co wiąże się z tym, że nie skorzystasz z
tablic).
Dlatego lepiej policzyć do końca normalnie i wyszło by Ci:
No i tutaj już wiadomo, to nie jest wartość z tablic, ale wiemy, że dystrybuanta rozkładu
normalnego jest symetryczna, więc sobie weźmiemny wartość przeciwną i wyjdzie:
I z tego k~49 (będzie 48 coś)
−−−
Także, błąd robisz po prostu nie zmieniając znaku argumentu korzystając z symetryczności
dystrybuanty.
31 sie 20:18
Saris: Zyskujesz na tym, że w Twoim rozwiązaniu, albo będziesz zmieniać argument na przeciwny raz albo
dwa razy. U mnie, w ogóle lub tylko raz

Niby nic, ale zawsze jakiś tam dodatkowe sekundy.
31 sie 20:24