Wielomiany
Whale: Jeżeli x3 − x2 − 2x − p podzielimy przez wyrażenie x+2p to otrzymamy wyrażenie z resztą p2.
Oblicz p.
Proszę o małą podpowiedź jak rozwiązać to zadanie.
Próbuje w ten sposób:
( x3 − x2 − 2x − p) : (x+2p) = R(x) + p2
Więc R(x) musi być równaniem kwadratowym. Dobry trop?
31 sie 12:57
Saizou :
Lepiej to zapisać jako
x3−x2−2x−p=P(x)•(x−2p)+p2
i najłatwiej policzyć lewą i prawą stronę w punkcie 2p
31 sie 13:00
Adam: możesz podzielić to schematem hornera i resztę przyrównać do p2
31 sie 13:04
===:
x
2−(2p+1)x+(4p
2+2p−2)
(x
3−x
2−2x−p):(x+2p)
−x
3−2px
2
−(2p+1)x
2−2x
(2p+1)x
2+2p(2p+1)x
(4p
2+2p−2)x−p
−(4p
2+2p−2)−2p(4p
2+2p−2)
zatem:
−8p
3−4p
2+4p−p=p
2
−8p
3−5p
2+3p=0
−p(8p
2+5p−3)=0
p
1=0 lub 8p
2+5p−3=0
Δ=25+96=121
√Δ=11 p
2=U{−5−11}{16)=−1
31 sie 14:52
jc:
f(x) = x3 − x2 − 2x − p
f(−2p) = p2
f(−2p) = − 8p3 − 4p2 + 4p − p
8p3 + 5p2 − 3p = 0
8p3 + 5p2 − 3p = p (8p2 + 5p − 3) = p (8p−3)(p+1)
p = 0, −1, 3/8
31 sie 15:02
===:
... tyle tylko, że to p
1=0 odrzuciłbym ... bo wtedy mamy dzielenie bez reszty

(chyba, że dzielenie bez reszty to dzielenie z resztą równą 0)
31 sie 16:08