stereometria
danek: Stożek o wysokości h=8 i promieniu podstawy r=2
√10 przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
cięciwe AB podstawy i wierzchołek stożka. Pole otrzymanego przekroju jest równe 20. Oblicz
długość cięciwy AB.
Jest ktoś w stanie pomóc?
6 sty 23:32
Anna: pomogę
7 sty 00:03
danek: byłbym bardzo wdzięczny
7 sty 00:25
Anna: Już piszę i rysuję.
7 sty 00:43
Anna:

Dane: h = 8, r = 2
√10, P
ABS = 20, IABI = a = ?
l
2 = r
2 + h
2
l
2 = (2
√10)
2 + 8
2
l
2 = 40 + 64
l
2 = 104 ⇒ l =
√104 =
2√26
| | 1 | | 40 | |
20 = |
| ah1 ⇒ ah1 = 40 ⇒ h1 = |
| |
| | 2 | | a | |
| | a | |
Z ΔCBS : h12 = ( |
| )2 = l2 |
| | 2 | |
Po podstawieniu wartości h
1 mamy:
| | 1600 | | a2 | |
|
| + |
| = 104 /*4a2 |
| | a2 | | 4 | |
6400 + a
4 = 416a
2
a
4 − 416a
2 + 6400 = 0
Podst. a
2 = t
t
2 − 416t + 6400 = 0
Δ = 147456,
√Δ = 384, t
1 = 400, t
2 = 16
Czyli: a
2 = 400 ⇒ a = 20 − sprzeczne z treścią, bo a musi być ≤ 2r
lub a
2 = 16 ⇒
a = 4
7 sty 01:05
danek: oj kochana, jesteś wielka, dzięki serdeczne

stawiam piwko za godzinke Twojej pomocy
7 sty 01:13
Anna:
Dzięki za piwko ( wolę soczek

). Dobranoc!
7 sty 01:16