Help
Maciek: 2x+|2−3x|=1
|3x+5x+2|=3
31 sie 06:43
Krzysiek58: rownanie nr 2
| | |a| | | a | |
korzystasz z wlasnosci |
| = | |
| | |
| | |b| | | b | |
wtedy
dla x+2≠0 masz
|3x+5|= 3*|x+2|
3x+5|= |3x+6|
TEraz sie zastanow czy taka rownosc moze zachodzic ?
31 sie 07:56
Krzysiek58: Pierwsza mozes zzrobic tak
|2x−3|= 1−2x
Teraz korztstasz z tego ze |x|= x lub =−x
wtedy
2x−3=1−2x lub 2x−3= −(1−2x)
31 sie 08:00
Jerzy:
1) ⇔ I2−3xI = 1 − 2x
| | 1 | |
Założenie: 1 − 2x ≥ 0 ⇒ 2x ≤ 1 ⇔ x ≤ |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
.... ⇔ 2 − 3x = 1 − 2x lub 2 − 3x = 2x − 1 ⇔ x = 1 (odpada) lub 5x = 3 ⇔ x = |
| |
| | 5 | |
(odpada)
Brak rozwiazań.
| | 3x + 5 | | 3x + 5 | |
2) ⇔ |
| = 3 lub |
| = − 3 ... dalej sam. |
| | x + 2 | | x + 2 | |
31 sie 08:00
Jerzy:
@Krzysiek58 ... niezbędne jest załozenie: 1 − 2x ≥ 0
31 sie 08:02
Krzysiek58: Dzien dobry
Jerzy 
Masz racje . Wstalem dopiero .

Chociaz moze zawsze sprawdzic rozwiazanie na koncu
31 sie 08:05
Jerzy:
Cześć

..jesteś moż w wieku 6 − lat ?
31 sie 08:09
Krzysiek58: Tak
31 sie 08:10
Jerzy:
Aaa..... tak myslałem
31 sie 08:11