Oblicz prawdopodobieństwo zdania egzaminu
Sebastian: Dwie klasy ( I i II) zdawały egzamin. W klasie I zdało 60% uczniów, a w klasie II 80%. Wiadomo
że liczba uczniów w klasie I stanowi 55% całkowitej liczby uczniów zdających.
a) Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana osoba zdała egzamin
b)Wiadomo, że losowo wybrana osoba zdała egzamin. Mogła być z klasy I albo II. Które z tych
zdarzeń jest bardziej prawdopodobne?
30 sie 22:19
===:
a) 69/100
30 sie 22:52
Janek191: \
a)
P( A) = 0,6*0,55 + 0,8*0,45 = 0,33 + 0,36 = 0,69
31 sie 01:53