Wykres funkcji, wyznaczanie wartości parametru m
Qwadrat: Wykonaj wykres funkcji
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie f(x)=m ma dwa rozwiązania przeciwnych
znaków.
30 sie 20:53
Jerzy:
| | 2(x+1) − 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = − |
| + 2 |
| | x+1 | | x+1 | |
przesuwaj linikę wzdłuż osi OY i patrz kiedy spełnia warunek
30 sie 20:58
Qwadrat: Wykażę się teraz sporą niewiedzą/głupotą, ale w końcu chodzi o to żebym się nauczył, zatem:
To 'przekształcenie' f(x), które wykonałeś jest konieczne? Nigdy bym nie wpadł na takie coś.
Masz jakiś sposób na rysowanie takich wykresów? Przy mojej pierwszej próbie najpierw zrobiłem
sobie tabelkę z 'x' i 'f(x)' (gdzie za 'f(x)' przyjąłem wzór podany w poleceniu) i wypisałem w
niej wartości dla x={−3,−2,0,1,2,3} w konsekwencji czego pominąłem to odbicie na x=1.5. Skąd
powinienem wiedzieć, żeby sprawdzić akurat x=1.5?
I koniec końców, te dwa rozwiązania przeciwnych znaków:
Rozumiem że chodzi o to, żeby w linii poziomej były 2 rozwiązania, z czego jedno ma być po
lewej strony osi OY, a drugie ma być po prawej stronie tej osi, więc pod uwagę biorę tylko
przedział <0,3>, przy czym:
− na y=0 jest tylko jeden punkt,
− na y=2 wydaje mi się że jest asymptota pozioma i po lewej stronie osi funkcja nie osiąga tej
wartości,
− na y=3 nie ma punktu po prawej stronie,
− dla y∊(0,2) są po 2 punkty po prawej i nie ma rozwiązań po lewej,
Więc z tego wynika mi, że równanie f(x)=m ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków dla m∊(2,3).
Jeśli coś w moim myśleniu jest błędne to prosiłbym o nawrócenie mnie na właściwą drogę,
wszelkie wskazówki również mile widziane. I dzięki już nawet za sam czas poświęcony na
czytanie tego.
30 sie 21:47
Krzysiek58:

To przeksztalcenie jest potrzebne . Doprowadzasz w ten sposob wyrazenie ktore jest wewnatrz
wartosci bezwzglednej do postaci kanonicznej
tak samo ja funkcje wymierna (homograficzna .
| | −5 | |
Teraz rysujemy sobie ta hiperbole y= |
| +2 |
| | x+1 | |
WIdzisz ze asymptota pionowa to x=−1 i pozioma to y=2
Ale my mamy ten wzor w wartosci bezwzglednej wiec musmy te zcesc wykresu co jest pod osia
OX dac nad os OX (bo wartosc bezwzgledna jest zawszse nieujemna czyli rowna 0 badz wieksza od
zera .
Na rysunku
Jerzego masz ta sytuacje juz po odbiciu .
30 sie 22:07
Krzysiek58: Co do rozwiazan to myslenie prawidlowe
30 sie 22:10
piotr1973: m∊(2;3>
31 sie 12:07
Jerzy:
m ∊ (2,3)
31 sie 12:14