Duże O algorytmy
Emilka: Wytłumaczy mi ktoś dlaczego n2n = O 3n
oraz dlaczego 2n = ɵ 2n+1
30 sie 20:00
Adam: n2
n∊O(3
n)
ponieważ ∀n>1 n2
n≤3
n
| | 1 | |
2n∊Θ(2n+1) ponieważ |
| *2n+1≤2n≤2n+1 |
| | 2 | |
30 sie 20:13
30 sie 20:21
Emilka: Z innymi zadaniami tego typu mnie miałam problemów i ogólnie rozumiem tę notację ale nadal nie
pojmuję jak 2n jest większe od 2n+1 Przecież n+1 daje funkcję o jeden stopień większą.
Tak samo moim zdaniem jest z n*2 i 3, pomijając stałe wyjdzie n i 1, przecież n powinno być
większe niż 1.
31 sie 10:22
Adam: | | 3 | |
masz n2n≤3n stąd n≤( |
| )n, a z tym się chyba zgodzisz, prawda? |
| | 2 | |
to jasne że funkcja wykładnicza rośnie szybciej niż liniowa
co do 2
n to zauważ że nikt nie mówi że 2
n jest większa od 2
n+1
napisałem wcześniej
| 1 | | 1 | |
| *2n+1≤2n≤2n+1, gdzie |
| ,1 to stałe |
| 2 | | 2 | |
2
−1*2
n+1≤2
n≤2
n+1
2
n≤2
n≤2
n+1
oczywiście mamy 2
n=2
n więc 2
n≤2
n
co do 2
n≤2
n+1 raczej nie masz wątpliwości
31 sie 11:38