sdf
halina kiepska: oblicz na ile sposobów 5 osób może wysiąść z windy na 9 piętrach jeśli dokładnie 2 osoby
wysiadają na tym samym piętrze?
30 sie 18:57
30 sie 19:01
halina kiepska: chyba nie bo temat z tej książki to "kombinacje". I właściwie nie do końca wiem o co autorowi
tego zadania chodziło ale to cały tekst .Nic nie pominęłam nic nie dodałam
30 sie 19:02
Jerzy:
Już ci mówiłem,zebyś się nie wcinał w tematy, o których nie masz bladego pojęcia.
30 sie 19:02
Jerzy:
O.... widzę,że ktoś "czuwa" na forum
30 sie 19:03
Mila:
Halino, to zadanie było wcześniej kilka razy na tym i innym forum.
Do tej treści żadna z odpowiedzi ( które podałaś w innym wątku) nie pasuje.
Ja rozwiązałabym , tak, jak
Jerzy.
Nie wiadomo co autor zadania miał na myśli, skoro taką dał odpowiedź.
Jaka to książka?
Pisz następne zadanka.
30 sie 19:18
Jerzy:
Witaj
Milu
30 sie 19:19
Jerzy:
Ja tu nie widzę wątpliwości:
wybieramy dwie osoby z pięciu i wysiadają na jednym z 9 pieter
pozostałe 3 osoby na 8róznych piętrach
( funkcje różnowartościowe określone na zbiorze trzyelementowym o wrtościach w zbiorzze 8
−elementowym)
30 sie 19:21
Mila:
Cześć
30 sie 19:22
halina kiepska: Mila to książka "Matematyka 3" z wyd. nowa era poziom rozszerzony−zbiór zad

A jak
rozwiązać takie zadanie?:
Mamy losowo wybraną grupę 30 osób.Oblicz prawdopodobieństwo że wśród wzyskich miesięcy roku
jest 6 miesięcy w których urodziny obchodzą dokładnie 2 osoby z tej grupy, i 6 miesięcy w
których urodziny obchodzą dokłdnie 3 osoby.
30 sie 19:58
Mila:
A tu jaką masz odpowiedź?
30 sie 20:31
p{81}: | |
| ale nwm dlaczego |
| (2!)6* (3!)6*1230 | |
30 sie 20:39
halina kiepska: to ja pisałam tylko na chwilę zmieniłam nick
30 sie 20:42
Mila:
12 miesięcy możesz potraktować jak 12 ponumerowanych szufladek,
do których masz wrzucić 30 ponumerowanych kul.
|Ω|=12
30
A− osoby obchodzą urodziny jak napisano w treści
| |
−wybór 6 miesięcy w których urodziły się po 3 osoby, |
| |
w pozostałych 6 miesiącach po 2 osoby.
| |
− wybór (3*6) osób, które urodziły się w wybranych 6 miesiącach |
| |
| 18! | |
| rozmieszczenie 18 osób po 3 |
| 3!*3!*3!*3!*3!*3! | |
| 12! | |
| rozmieszczenie 12 osób po 2 |
| 2!*2!*2!*2!*2!*2! | |
| | | | | | 18! | | 12! | |
|A|= | * | * |
| * |
| = |
| | | | 3!*3!*3!*3!*3!*3! | | 2!*2!*2!*2!*2!*2! | |
| | | | 30! | | 18! | | 12! | |
= | * |
| * |
| * |
| = |
| | | 18!*12! | | 3!*3!*3!*3!*3!*3! | | 2!*2!*2!*2!*2!*2! | |
==========================
30 sie 21:11
halina kiepska: Wielkie dzięki

Kompletnie sama bym nie umiała tego rozwiązać

dobrze że są na tym forum
osoby które potrafią takie trudne zadania rozwiązywać
30 sie 22:04
Mila:
30 sie 22:05