...
Hondziarz: Dla jakich wartosci parametru k funkcja y = cos
2x spełnia równanie
y''' + k
2y' = 0 ?
Rozwiazanie:
r
3 + k
2r = 0 => r
1 = 0 , r
2 = ki , r
3 = −ki
±ki = ±2i => k = ±2
Skąd wzięło się 2 w ostatniej linijce?
30 sie 18:46
Hondziarz: I w zasadzie cała ostatnia linijka?
30 sie 18:46
jc: Nie rozumiem. Wstawiasz y = cos x i otrzymujesz k2 = 4, a wiec k = ±2.
30 sie 18:56
jc: Oj, nie cos x tylko cos2 x.
30 sie 18:56
Hondziarz: Ale za co mam to wstawić? Serio nie czaje tego zadania. Mam obliczyć y' i wstawić za r?
Rozumiem skąd się wzięły te trzy rozwiązania. To jest jasne. Nie rozumiem ostatniej linijki
tylko, czyli tej najważniejszej.
30 sie 19:08
jc:
y''' + k2 y' = 0
y = [ 1 + cos 2x ]/2
y' = − sin 2x
y''' = 4 sin 2x
4 sin 2x − k2 sin 2x = 0
x = π/4
4 − k2 = 0
k = ±2
30 sie 19:13
Hondziarz: Ok, dzięki za odpowiedź!
30 sie 19:18
zef: Czy to jeszcze jest w materiale licealnym ? Bo po rozwiazaniu jc wyglada na latwe
30 sie 20:30
Hondziarz: Ja to mam z egzaminu z polibudy.
30 sie 20:42
Mariusz:
Za czasu kiedy jc był młody to równania różniczkowe mogły być w szkole średniej
Chociaż akurat to równanie sprowadza się tylko do różniczkowania i rozwiązania
równania trygonometrycznego
zef zakładając że granice i pochodne znasz to
do równań różniczkowych potrzebujesz całek tych nieoznaczonych
jak i oznaczonych (tych właściwych jak i niewłaściwych)
Z rachunku różniczkowego wielu zmiennych przydaje się
twierdzenie Schwarza o pochodnych mieszanych i różniczka zupełna
Podstawy algebry też się przydają
to co do całkowania funkcji wymiernych oraz
wartości i wektory własne macierzy
diagonalizacja i postać Jordana macierzy
exponenta macierzy
Ty jednak nie przeznaczyłeś swojego czasu wolnego na naukę ponad program
i teraz powinieneś się skupić na zadaniach maturalnych
chyba że nie zależy ci na zdaniu matury z dobrym wynikiem
2 wrz 19:42
Mariusz: * nie równanie tylko zadanie
2 wrz 19:43