Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wysokości h=
. Suma długości wszystkich
3
krawędzi tego ostrosłupa jest równa 45. Wyznacz długości krawędzi tego ostrosłupa.
proszę o pomoc również w tym zadanku, ciężko u mnie ze stereometrią....
6 sty 23:27
Eta:
a√3
IDBI= hp=
2
a√3
IOBI= 23hp=
3
z treści zad. 3a +3b= 45 => a+b= 15
to a = 15 −b , to b€( 0,15)
z tw. Pitagorasa w ΔOBW
25*33
( 15−b)2*3
b2 = H2 + (a√33)2 =
+
9
9
25*11
(15−b)2
b2 =
+
/ *3
3
3
3b2 = 275 +( 15−b)2
rozwiąż to równanie kwadratowe i podaj "b" , pamiętając ,że b€ ( 0,15)
a następnie dla wyznaczonego "b"
podaj a= 15 −b =.....
dokończ .......
odp. będzie b= 10 a= 5
7 sty 00:08
Eta:
Dobry wieczór forumowym trio z ABBA
7 sty 00:10
danek: ooo! jestem szalenie wdzięczny
7 sty 00:23
Anna: Pozdrawiam i jednocześnie żegnam członków ABBY. Dobranoc!