granice
Emilka: Udowodnij, korzystając z definicji Cauchy’ego granicy ciągu, że
lim x2 − 2x = 3
x→1
bardzo bym prosilabym o dokladny rozpis
30 sie 18:14
Janek191:
Ciągu, czy funkcji ?
30 sie 18:31
Emilka: fukcji*
30 sie 18:37
Mariusz:
Czy tam aby na pewno x dąży do 1
Według mnie x powinien dążyć do −1
30 sie 18:38
Emilka: na pewno do 1
30 sie 18:40
Janek191:
Może jest x2 + 2 x ?
30 sie 18:41
Emilka: racja jest +
30 sie 18:42
jc: Niech ε > 0. Możemy na początek przyjąć, że |x−1| ≤ 1. Wtedy |x+3| ≤ 5,
|x2 + 2x − 3| = | (x−1)(x+3) | ≤ 5 |x−1|.
Widzimy, że jeśli |x−1| < δ = min(ε/5, 1), to |x2 + 2x − 3| < ε.
30 sie 19:09
Emilka: Skąd się wzięło |x+3| ≤ 5 ?
31 sie 12:12
Janek191:
Dodano 4 do obu stron nierówności.
31 sie 12:31
Emilka: Dlaczego akurat 4?
31 sie 13:54
jc:
Odległość x od 1 nie przekracza 1.
Dlatego odległość x od −3 nie przekracza 5
Formalnie
|x−1| ≤ 1
−1 ≤ x − 1 ≤ 1
dodajemy 4
3 ≤ x + 3 ≤ 5
|x + 3| ≤ 5
31 sie 14:49