Planimetria
lepus: Oblicz długości przekątnych i pole trapezu, jeśli jego ramiona i podstawa górna mają długość 20
cm, a kąt ostry ma miarę 35o.
Ma ktoś jakiś pomysł?
30 sie 15:47
Omikron: | | h | |
Narysuj wysokości. sin35o= |
| |
| | 20 | |
Liczysz h, później fragment podstawy dolnej. Możesz całą dolną podstawę policzyć (dwa fragmenty
które policzyłeś +20). Narysuj przekątna i oblicz z Pitagorasa, dane do pola już masz.
30 sie 15:52
Janek191:
x = 20 cos 35
o
a = 2 x + 20 = 40 cos 35
o + 20
oraz
h = 20 sin 35
o
Pole trapezu
| | a +20 | | 40 cos 35o +20 +20 | |
P = |
| * h = |
| *20 sin 35o = (20 cos 350 +20)*20 sin 35o |
| | 2 | | 2 | |
p
2 = h
2 + ( a − x)
2 = ...
30 sie 16:00
lepus: Dziękuję za pomoc
30 sie 21:19