wyznacz zbiór wartości
Mxx: | | π | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= sinx + cos(x − |
| ), gdzie x∊R |
| | 3 | |
30 sie 14:51
Jerzy:
f(x) = √2sin(π/4 + x − π/3) , ztem zbiór wartości [−√2,√2]
30 sie 14:55
Jerzy:
Sorry ... to jest żle
30 sie 14:55
maciu: wszystko,jest źle co jest napisane z twojej klawiatury
30 sie 14:57
Mxx: Nie rozumiem

Mógłbyś wytłumaczyć mi to zadanie?
30 sie 14:58
maciu: Tak mógłbym,czego nie pojmujesz?
30 sie 14:59
Mxx: Nie wiem, jak w ogóle zabrać się za to zadanie..
30 sie 15:00
maciu: tylko,jak chcesz ze mną współpracować to ignoruj tego pana o niebieskim nicku,bo on
ma małą wiedze (ogólnie) a co dopiero matematyczną,a widzisz ja tydzien temu zdałem
matematyke poprawkową,więc jestem na fali wznoszącej i chętnie ci pomoge
30 sie 15:01
maciu: a z jakiego to działu?
30 sie 15:02
Omikron: Zamień cos(x−π/3) na sin(π/2−(x−π/3)) (wzory redukcyjne)
Teraz zastosuj wzór sinα+sinβ.
30 sie 15:03
Mxx: Trygonometria
30 sie 15:05
Omikron: A macia nie słuchaj, wygłupia się
30 sie 15:05
Jerzy:
Nie wtrącaj sie "geniuszu matematyczny" do spraw, o których nie masz pojęcia !
| | x+y | | x−y | |
Skorzystamy ze wzoru sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
= sinx + sin(π/2 − x + π/3) = 2sin( |
| π)*cos(2x − |
| π) , |
| | 12 | | 12 | |
ostatnia funkcja przyjmuje wartości z przedziału: [−1,1], a więc cała funkcja
z przedziału [−2sin(5/12π),2sin(5/12π)] ..... oblicz sin(5/12π)
30 sie 15:07