f
maciu: mam ból głowy, bo maturka za mną i zdałem na 100% , ale ciekawi mnie pewna rzecz,otóź
było zadanie z funkcji kwadratowej takie :
F kw jest okreslona wzorem f(x)x
2−11x Oblicz najmniejsza wartość funkcji w przedziale <−6,6>
obliczyłem współrzędne wierzchołka p i wyszło mi że mieśći się w przedziale
następnie obliczyłem q z delty i wyszło mi −30 ,25, napisałem odp y min = −30,25
nie rysowałem rysunku.....
jak myślicie będą 2 pkt,czy 1, a może 0? tylko prosze szczerze napiszcie....
pytam bo na cke,nie ma odziwo zasad ocenianie poprawek
30 sie 14:11
Omikron: Rysunek raczej do niczego nie był potrzebny
30 sie 14:13
Omikron: q najłatwiej mogłeś obliczyć podstawiając p do wzoru.
30 sie 14:14
maciu: też tak myślę,ale na 100% minimum 1pkt nie?
30 sie 14:14
Omikron: Jeżeli wynik dobry to na pewno
30 sie 14:14
maciu: dobry dobry,i maila napisałem do cke,to mi odpisali,że odpowiedzi nie muszą być napisane
na dole strony
30 sie 14:15
Omikron: O, to dobrze
30 sie 14:16
maciu: ''Witam!
W odpowiedzi na pismo informuję, że odpowiedzi do zadań nie muszą być wpisane w miejscu
wydzielonym na dole strony. Zamieszczenie odpowiedzi w innym miejscu strony nie może mieć
wpływu na ocenę rozwiązania.
Z poważaniem''
30 sie 14:17
Omikron: To Ty się podszywasz pod 6latka i Jerzego?
30 sie 14:18
Krzysiek58: W dobrej cenie na ból głowy jest ETOPIRYNA
Wiekszsosc Polakow ja wybiera
30 sie 14:18
maciu: nie,nie mam kiedy (niestety) dzisiaj mam wolne a tak to pracuje na budowie 3,4 dni od 5 rano do
18
30 sie 14:19
maciu: a ty krzysiek nie pisz prosze więcej odpowiedzi na moje pytania,nie masz nic sensownego
do napisania
30 sie 14:20
Omikron: Ok, to dobrze, że to nie Ty
30 sie 14:20
daras: słyszałem,ze Goździkowa nie żyje ..
30 sie 14:24
Krzysiek58: Omikron
Tez bardzo chcialbym wierzyc w to zapewnienie
30 sie 14:25
maciu: Ciąg arytmetyczny (an) określony jest wzorem an=2016−3n, dla n≥1. Oblicz sumę wszystkich
dodatnich wyrazów tego ciągu.
tak zrobiłem,że podzieliłem 2016 na 3 to jest 672 (tak żeby bliżej 0 było)
to mam a671 jako,że ten ostatni wyraz(ale nie pisałem że to ostatni)
to tak zrobiłem
a671=2016−2013=3
a1=2016−3=2013
noi sume policzyłem
Sn=2013+3*671
2
Sn=1008*671=676368
ten sposób przejdzie,że na początku chciałem przyrównać ten ciąg do 0,żeby znaleźć ten
ostatni? i nie jestem pewny,czy w odpowiedzi napisałem że suma WSZYSTKICH DODATNICH,
mogłem tylko napisać,że suma (nie dodatnich) chociaż nie wiem sam już,ale nawet jakbym
napisał,że tylko suma nie dodatnich to chyba by były ze 2 pkt nie?
wiem,że to się moze wydawać śmieszne,ale troche przewrażliwiony jestem
30 sie 14:28
Omikron: No nie wiem, sprawdzić mógłby tylko moderator (a może nawet administrator, nie wiem kto ip
widzi).
Maciu, bierz się za przygotowanie do rozszerzenia! Masz tylko rok czasu!
30 sie 14:29
maciu: no masz tuka,napisałem PROSZE nie pisz! to nie rozumie...,nie komentuj prosze,potem
sam piszesz że 200 postów
30 sie 14:29
Omikron: Hm, podzieliłeś przez 3, żeby bliżej zera było...
No nie wiem, znalazłeś ostatni dodatni wyraz i wynik masz dobry, więc pewnie będzie max
punktów.
30 sie 14:31
maciu: tak chciałem w możliwie najprostszy sposób,znaleźć ten ostatni dodatni
30 sie 14:31
Omikron: Myślę że nie masz po co się takimi rzeczami przejmować. Na podstawie oceniają bardzo łagodnie,
raczej przymkną na wiele rzeczy oko, szczególnie jeżeli wynik dobry.
30 sie 14:33
Janek191:
a
n = 2016 − 3 n > 0
− 3n > − 2016 / : ( − 3)
n < 672
n = 671 a
671 = 2016 − 3*671 = 2016 − 2013 = 3
oraz
a
1 = 2016 − 3*1 = 2013
Liczę sumę
| | 2013 + 3 | |
S671 = |
| * 671 = 1008*671 = 676 368 |
| | 2 | |
=======================================
30 sie 14:34
maciu: też tak sądze,jak obiektywnie na to spojrze,ale wiadomo,co innego jak to mnie dotyczy,
ogólnie to jestem spokojny o te 30%
30 sie 14:34
maciu: ja inaczej zrobiłem od janka
30 sie 14:35
maciu: a w ostatnim zadaniu z prawdopodobieństwa
napisałem wszystki możliwośći,przedstawiłem moc zbioru alfa,omega itp.
tylko nie skróciłem na 4/21 bo zostawiłem 8/42,ale w poleceniu nie było napisane
żeby przedstawić w postaci ułamka nieskracalnego,więc teoretycznie powinny być 2pkt
ale co jeśli np,egzaminator będzie miał w kluczu odp 4/21?
30 sie 14:37
Omikron: Bo Janek zrobił całkowicie poprawnym sposobem, Ty tak trochę na intuicję

Ale tak jak mówię, to podstawa więc raczej zaliczą.
30 sie 14:37
maciu: ale raczej w sensie,ża napewno min 2pkt chyba nie?
30 sie 14:38
Omikron: Myślę, że egzaminator jest na tyle utalentowanym matematycznie człowiekiem, że wie że 8/42 to
to samo co 4/21.
30 sie 14:38
Omikron: Tak
30 sie 14:39
Janek191:
Egzaminator powinien kierować się rozumem
30 sie 14:39
maciu: no jeszcze tylko 14 dni....,za 9 godzin już 13
30 sie 14:41
maciu: ale trzeba przyznać,że miałem dużo szczęśćia,co prawda arkusz nie był łatwy,ale te otwarte?
nawet w snach bym się myslał,że 4 zadania pojmuj,a co dopiero,że je dobrze zrobie
30 sie 14:42
Omikron: Teraz szybko wynik jest, w pierwszym terminie długo trzeba było czekać
30 sie 14:43
Omikron: Zrobiłeś dowód? Też prościutki
30 sie 14:45
maciu: nie ma co o tym myśleć,30% na 100% będzie jak nie 40%,a pozatym nie na takie wyniki ludzie
czekają
30 sie 14:46
maciu: jaki dowód,tam nie było dowodu chyba
30 sie 14:46
Omikron: Był
30 sie 14:46
maciu: to nie nie robiłem ,tylko te 4 i aż 4
30 sie 14:47
Omikron: Zał. abc=1
Teza: a−1+b−1+c−1=ab+ac+bc
30 sie 14:49
Omikron: Ale tutaj trzeba umieć do wspólnego mianownika sprowadzać, więc mogłeś mieć problem.
30 sie 14:50
maciu: no to za wysokie progi dla mnie,ale i tak ta matura na plus
30 sie 14:51
Omikron:
30 sie 14:58
maciu: a ty omikron na ile % podstawe zdałeś ? pewnie 80−90
30 sie 15:04
Omikron: 100
30 sie 15:04
maciu: jajca robisz
?
a z rozszerzenia zdawałeś?
30 sie 15:07
Omikron: Tak, rozszerzenie też pisałem
30 sie 15:08
maciu: ile %?
30 sie 15:08
Omikron: 100
30 sie 15:08
maciu: tylko serio odpisz bez żartów

...
30 sie 15:08
Omikron: Nie żartuję
30 sie 15:09
maciu: to mało realne,byłeś w telewizji

?, ktoś w kraju miał też takie wyniki
30 sie 15:10
maciu: o kurde ,ale jajca ty miałeś z rozszerzenia 100%,a ja z podstawy 12
30 sie 15:10
Omikron: Na pewno jakieś osoby miały. W telewizji? To nie jest aż takie osiągnięcie (chociaż ja się z
tego bardzo cieszę

)
30 sie 15:11
maciu: może kilka osób,ja tam miałem jak sprawdzałem jakiś odsetek osób co miały
nie wiem podobny,albo lepszy wynik odemnie też takie coś pewnie miałes jak się logowałes
30 sie 15:14
Omikron: Tak, ale tam pokazują ile % osób miało taki wynik jak ja lub niższy. Czyli nie wiem ile miało
równo 100%
30 sie 15:15
maciu: teraz,jak patrze na ten arkusz to naprawde jest wyczyn tym bardziej ze tam same otwarte i
trudne to,jest jakies zadanie ktorego nie pojmujesz?
30 sie 15:19
Omikron: Oczywiście, jest mnóstwo zadań których nie umiem (w końcu całe studia przede mną)
30 sie 15:20
maciu: Przed ilu laty kapitał, złożony na 5,5% skład. (procentu składanego), miał trzecią część
teraźniejszej wartości?
30 sie 15:22
maciu: m−ty wyraz postępu geometrycznego równa się n, zaś n−ty wyraz tegoż postępu równa się m. Znajdź
pierwszy wyraz i wykładnik. Jaki to postęp i dlaczego?
to pojmujesz?
30 sie 15:22
maciu: Suma sześciu pierwszych wyrazów postępu geometrycznego jest 189, a suma następnych sześciu jest
12 096. Jaki to postęp?
30 sie 15:23
Omikron: Nie dawaj mi teraz zadań, szczególnie z operacji bankowych, których nie lubię

To raczej na poziomie podstawy, bo pewnie się do wzoru podstawia.
30 sie 15:25
Krzysiek58: Zadanie 15;22
jest to zadanie z matury z 1830r w liceum sw Anny w Krakowie .
30 sie 15:32
Omikron: A co do 2 i 3 zobaczę później, jak będę miał czas. Pierwszy raz spotykam się z nazwą postęp
oznaczającą ciąg.
30 sie 15:32
maciu: niech robi jak rzeczywiśćie 100% miał
30 sie 15:32
maciu: widzisz omikron i 100% z rozszerzenia wyszarpałeś Z CZYM NA STUDIA?
nie wstydi ci

?
30 sie 15:33
Omikron:
30 sie 15:35
maciu: niestety prawda omikron jest brutalna,ty prawie w ogóle nic nie umiesz....,no ale cóż trenuj
ucz się może jakoś to będzie
30 sie 15:37
Krzysiek58: Byly tez takie
zadanie nr 1 .
W ciagu arytmetycznym suma 1 i 3 wyrazu wynosi 10 , ailoczyn 2 i 5 wynosi 55
Wyznaczyc 5 pierwszych wyrazow tego postepu (wtedy mowilo sie postep nie ciag
takich samych wyrazen uzywa s w swojej ksiazce dr Marek Feldblum Algebra alemetarna (1905r
Zadanie nr 2
Kula wystrzelona w kierunku pionowym do gory przebiega w1 sekundzie 450,28m
Do jakiej wysokosci wznisie sie i po jakim czasie spadnie na zienie
Zadanie nr 3
Kwadrat o danym boku a=6m zamienic na prostokat ktorego powierzchnia rowna sie powierzchni
tego kwadratu , obwod zas jest dwa razy tak wielki jak obwod kwadratu .
Zadanie nr 4 zadanie 15:22
Wniosek . maciu robi sobie z nas jaja
30 sie 15:40
maciu: nie jajca,poprostu są zadania których nikt nie pojmuje i taka jest prawda
30 sie 15:42
Krzysiek58: Rob maciu pozostale .
30 sie 15:42
maciu: ale,tak na serio to ciekawe te zadanie nr 2,jak się za to zabrać? chciałbym to pojąć, tym
bardziej że tu nie ma chyba żadnych wzorów ani nic
30 sie 15:43
maciu: a wiadomo skąd ?
30 sie 15:45
maciu: tam nie ma żadnych danych przecież,nie wiadomo ile sekund leci,to zadanie chyba zmyśliłeś,albo
źle przepisałeś bo coś tam brakuje
30 sie 15:45
maciu: ale myślę,że pierwsze zadanie bym zrobił naprawde,wiec może nie piszcie odpowiedzi na nie,
bo ono akurat jest do zrobienia i to akurat nie jest trudne
30 sie 15:47
Omikron: Widzę maciu, że budzi się w Tobie pasja do matematyki
30 sie 15:47
maciu: nie,poprostu ciągi pojmuje i to zadanie mogę zrobić jakbym się troche pobawił, popodstawiał
na logike można to zrobić
30 sie 15:48
30 sie 15:50
maciu: mam tak
a1+a3=10
a2*a5=55
nie chce żadnych układów równan tylko tak krok po kroku dochodzić do rozwiązania
(jest trudniej
30 sie 15:52
maciu: ale to jest jednak przesrane,dlatego że wcale nie jest powiedziane,że muszą być liczby
całkowite równie dobrze może być np 27,5 duże utrudnienie
30 sie 15:53
Krzysiek58: Masz kolego duzooooooooo czasu
30 sie 15:54
maciu: nie piszcie bardzo prosze,ja sobie nie robie jajców ja dojde do tego,bardzo prosze nie pisać
rozwiązania
30 sie 15:55
maciu: wnioskuję że pierwszy wyraz może być ujemny,ale nie piszcie nic, narazie to dopiero takie
poszlaki
30 sie 15:57
Krzysiek58: A jak juz to zrobisz to
Przyklady zadan maturalych z tej samej matury tylko z j. polskiego
1. Wykazac w dziejach Polski prwdziwosc slow Naruszewicza
Zaden kraj cudzej potegi nie zwalil ktory sam siebie pierwej nie oslabil
Sluzmy poczciwej slawie a jako kto moze niech ku pozytkowi dobra wspolnego pomoze .
Rozwinac powyzszse slowa Jana Kochanowskiego w zastosowaniu do czasow obecnych .
Mysle ze do 12 wrzsnia wystrczy .
30 sie 16:03
maciu: próbuje rozpisać wszystkie możliwośći a1+a2+a3=10 ale nie jest to łatwe byłem w miare blisko
−3,4,11 ,ale nie to jednak,ale nie pisać ja dojde chyba
30 sie 16:06
Omikron: Na ile słów trzeba było takie wypracowanie napisać?
30 sie 16:07
maciu: albo
−1, 3, 7.... też nie
30 sie 16:07
maciu: teraz polski jest tak samo trudny,akurat pod tym wzgledem nie wiele sie zmienilo
30 sie 16:08
Omikron: Maciu, nie zgaduj, policz
30 sie 16:08
maciu: nie zgaduje rozpisuje krok po kroku mozliwosci wszystkie
30 sie 16:09
Krzysiek58: Mysle ze conajmnie 3 stony A4 .
Ja mialem na maturze
Omikron akuratnie Odrodzenie i tyle stron musialo byc .
Rok wczesniej bylo Oswiecenie . I tak sobie wykombinowalem ze bedzie Odrodzenie i trafilem
30 sie 16:10
maciu: kó*wa,ale blisko byłem....
−1 ,3,5, 8
30 sie 16:11
Krzysiek58: tak byles blisko
30 sie 16:12
Omikron: To te tematy były wtedy bardziej otwarte. Teraz bierze się Lalkę, Dziady i jakieś powiązanie z
tematem znajduje
30 sie 16:13
maciu: cholera jasna!
−0,5/ 3,5/ 7,5.... ale nie pisać prosze
30 sie 16:13
Janek191:
a1 + a3 = 10
a2 *a5 = 55
więc
a1 + ( a1 + 2 r) = 10
(a1 +r)*( a1 + 4 r) = 10
−−−−−−−−−−−−−−
2 a1 + 2 r = 10 / : 2
a1 + r = 5 ⇒ a1 = 5 − r
zatem
5*( 5 − r + 4 r) = 55 / : 5
5 + 3 r = 11
3 r = 6
r = 2
====
a1 = 5 − 2 = 3
===========
dlatego
an = a1 + ( n − 1)*r = 3 + ( n − 1)*2 = 3 + 2 n − 2 = 2 n + 1
an = 2 n + 1
=========
Teraz odp.
a1 = 3
a2 = 5
a3 = 7
a4 = 9
a5 = 11
================
30 sie 16:14
maciu: a ja to źle zrozumiałem..... to chodzi o sume a1+a3, a ja myślałem że sume a1+a2+a3
tak to bym odrazu zrobił,nie zrozumiałem polecenia
30 sie 16:16
Janek191:
A ja miałem na maturze z języka polskiego wypracowanie na 13 stron A4 i ku zaskoczeniu
wszystkich otrzymałem 5 z matury
30 sie 16:16
Krzysiek58: dzien dobry
Janek191 
Popsules zabawe . Teraz bedzie
nie pojmuje
A tak maciu se z nami bawil i my takze sie nim bawilismy
30 sie 16:17
Janek191:
Pisało wyraźnie że suma I i III wyrazu jest równa 10, a nie suma trzech kolejnych
początkowych wyrazów
30 sie 16:18
Omikron: 13 stron? Ile czasu na to miałeś? Gratuluję 5
30 sie 16:18
maciu: ale ja nie zrozumiałem ja myślałem że suma a1+a2+a3, zauważ na wczesniejsze posty
trudniej jest tak znalezc zeby byla suma 3 =10 ....., nie wiedziałem że ma być a1+a3=10
30 sie 16:18
Janek191:
Witaj 6latku
30 sie 16:18
Omikron: I znowu 100 postów w temacie macia się zrobiło
30 sie 16:18
Krzysiek58: Janek191 
Wiem ze tez duzo tego napisalem ,bo mielismy na poczatku jedna kartke A4 i potem chyba dwa
razy podchodzilem po nowa
30 sie 16:19
maciu: banalne zadanie,tylko nie przeczytałem uważnie bo myślałem że aż tak trudne że a1+a2+a3=10
30 sie 16:19
Janek191:
Zdaje się 5 godzin zegarowych, o ile dobrze pamiętam. Matura 1975 rok.
30 sie 16:20
Omikron: Spróbuj zad 3 zrobić
30 sie 16:20
Krzysiek58: Omikron
Czas od godz 9 do 12 (tyle bylo czasu
30 sie 16:21
Omikron: Bardzo długo, już po trzech godzinach które teraz się pisze maksymalnie czułem się bardzo
zmęczony.
30 sie 16:21
maciu: dobra to zrobcie to zadanie z ciągami z tym,że suma a1+a2+a3=10 i dalej tak samo
a2*a5=55 tylko bez żadnych równań ,tak dochodzcie po mału krok po kroku ciekawe czy ktos by
zrobił ,ja bylem blisko w 16 13
30 sie 16:21
Krzysiek58: Albo tak jak pisze
Janek191 
Tez mi sie zdawalo z edluzej chyba bylo . Nie pamietam tez juz dokladnie .
30 sie 16:24
30 sie 16:31
myszka:
Inny sposób niż podała Janek
a1+a3=10 ⇒ a1+a1+2r=10 /:2 ⇒ a1+r=5 ⇒ a2=5
i a2*a5=55 ⇒ 5*a5=55⇒ a5=11
a5−a2=3r ⇒ 3r=6 ⇒ r=2
an= a2+(n−2)*r ⇒ an= 5+2n−4 ⇒ an=2n+1
30 sie 16:33
Janek191:
Tylko nie podała

!
30 sie 16:37
Krzysiek58: myszko a juz myslam ze Cie nie zobacze na forum
Dobrze ze jestes
30 sie 16:38
myszka:
Sorry
podałłł.........
30 sie 16:41
Omikron: Ustna matura była przez pewien czas bardzo prosta, jak prezentacje były. Teraz to loteria, ja
wszedłem jak była nowa tura pytań, więc nie mogłem sprawdzić co będę miał, ale na całe
szczęście proste pytanie było.
30 sie 16:43
Omikron: Ja zdawałem jakoś po 13 i wtedy był nowy zestaw już
30 sie 16:57
Saris: bynajmniej=/=przynajmniej ^^
30 sie 16:58
maciu: a temat nie był łatwy....
30 sie 16:59
Omikron: Najważniejsze, że już to za nami
30 sie 16:59
maciu: dokładnie tak
30 sie 17:00
Omikron: "m−ty wyraz postępu geometrycznego równa się n, zaś n−ty wyraz tegoż postępu równa się m.
Znajdź
pierwszy wyraz i wykładnik. Jaki to postęp i dlaczego?"
m≠n (jeżeli tak to z polecenia nic nie wynika)
a
m=n
a
n=m
Wynika z tego, że n,m>0
a
1*q
m−1=n
a
1*q
n−1=m
Dzielę stronami (a
1 ≠ 0 i q ≠0, bo m i n są dodatnie)
q=.... (nie chce mi pierwiastka stopnia m−n zapisać)
a
1 można obliczyć, podstawiając do któregoś z równań.
Jaki to jest ciąg... chodzi o monotoniczność?
30 sie 19:11
Omikron: "Suma sześciu pierwszych wyrazów postępu geometrycznego jest 189, a suma następnych sześciu
jest
12 096. Jaki to postęp?"
Suma sześciu pierwszych:
a
1≠0 i q≠1 i q≠0
a
1(1−q
6)=189(1−q)
Suma sześciu kolejnych (suma dwunastu − suma pierwszych sześciu)
Po przekształceniach wyszło mi
a
1(q
6−q
12)=12096(1−q)
Dzielę stronami, zostaje
Ostatecznie
q
12−65q
6+64=0
niech t=q
6 i t>0 i t≠1
t
2−65t+64=0
(t−1)(t−64)=0
t=64
q=2 lub q=−2
Pewnie gdzieś błąd zrobiłem, bo jeżeli w poleceniu chodzi o monotoniczność to raczej nie będzie
dwóch przypadków.
30 sie 19:25
Omikron: Ale dla treningu nie zaszkodzi zrobić, więc pomyślałem trochę nad nimi
31 sie 13:41
Omikron: Moim zdaniem brakuje danych. Nie wiadomo z jaką prędkością wyrzucono w powietrze, a tak w ogóle
wygląda mi to bardziej na zadanie z fizyki. Nie wiem, może się mylę.
31 sie 13:46
Omikron: Właśnie chciałem powiedzieć, że Obywatel jest na forum i ciekawe kiedy napisze
31 sie 14:12
Krzysiek58: Omikron
Do Twojej wiadomosci . Tak brzmi tersc tego zadania . Mozesz probowac rozwiazywac
I nawet bardzo dobrze sie stalo . Trafil swoj na swego
31 sie 14:15
Omikron: To nie mam pojęcia jak to zrobić. Może coś z energii potencjalnej i kinetycznej?
31 sie 14:17
Omikron: Tak właśnie powiem
31 sie 14:26
31 sie 16:48
31 sie 16:56
Omikron: Czyli fizyka
31 sie 18:16
Krzysiek58: Tak . tylko ze s=v*t w zadaniach optymalizacyjnych to tez fizyka .
Poza tym to jest matura .
31 sie 20:07
Omikron: To pewnie kiedyś fizyka i matematyka były ze sobą silniej związane w nauczaniu, bo teraz poza
| | s | |
v= |
| potrzebna wiedza z fizyki na matematykę nie wykracza. |
| | t | |
31 sie 20:31
yht:
Pojawiły się jednostki!
Matura czerwcowa 2016 (podstawa) − było zadanie ile razy słoń o wadze 5 ton jest cięższy od
mrówki 0,5g
31 sie 20:41
Krzysiek58: Dobry wieczor
PW
31 sie 20:46
yht:
Cieszę się że pozwoliło Ci to uwierzyć w siebie
31 sie 20:50
Omikron: yht, właśnie widziałem to zadanie i zastanawiałem się czy nie pomylili sprawdzianu
szóstoklasisty z maturą
31 sie 20:53
Omikron: Do końca życia nie zapomnę tego pytania na kilka dni przed maturą czy 0−3 to 0 czy −3
31 sie 21:10
Omikron: No masz, masz
31 sie 21:14
Omikron: W międzyczasie bierz się za naukę do rozszerzenia, ile jeszcze razy mam Ciebie do tego
zachęcać?
31 sie 21:18
31 sie 21:22
Krzysiek58: Omikron nie chce sie cos wgrac ale sa tam zadania z matury z 19 wieku w Toruniu .
31 sie 21:24
Omikron: Otworzyło mi się, chętnie pomyślę nad tymi zadaniami, ale dzisiaj już niewiele czasu mam
31 sie 21:26
Omikron: Dzięki
31 sie 21:26
Krzysiek58: No i to bylo prawdziwe, naprawdzisze , innego juz byc nie może [Pwejście smoka]]
31 sie 21:30
Krzysiek58: Proponuje Omikron juz nie prowadzic dyskusji z nim w tym poscie
ja juz wiecej nie napisze ,chciaz dalbym mu duzo zadanek takich prostych a mam rozne ksiazki
(od 5 klasy szkoly podstawowej do ksiazek popularnonaukowych)
Niech prowadzi sam ze soba dyskusje jesli chce . Zobaczymy kiedy mu sie znudzi . Ponoc jest
chory i te inne sprawy .
31 sie 21:40