Powitanie
Krzysiek58: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Skorzystalem zTwojej porady .
mam do Ciebie takie pytanie .
jest do kupienia ksiazka wedrowki po krainie nierownosci i zbiory zadan pazdro 1 2 3 klasa
Zbiorow zadan juz mam duzo i jeszcze na dniach ma przyjsc zbior zadan z geometrii Maria Malek
(3 czesci)
Pazdro i te wedrowki beda w jednej cenie . Znasz moz ete wedrowki i czy nie beda dla mnie za
ciezkie ?
29 sie 23:22
Metis: (zerknij na @

)
29 sie 23:32
jc: Z ciekawości sprawdziłem, czy czasem nie ściągnąłem kiedyś wspomnianych Wędrówek ...
Okazało się, że to były Nierówności dla początkujących olimpijczyków.
W książce tej znalazłem nierówność, którą umieściłeś w innym wpisie:
√a+b √c+d ≥
√ac +
√bd.
Dobranoc
29 sie 23:43
Krzysiek58: Wedrowki sa ciezkie do sciagniecia teraz

.
Ta broszure Nierownosci dla poczatkujacych olimpijczykow mam
Odlozylem ja na pozniej na razie
Dobranoc
29 sie 23:46
Metis: Pamiętam też tę pozycję z biblioteczki mojego profesora od matematyki, i chyba masz rację, że
ona jest przeznaczona do olimpijczyków.
Ona jest 3 częściowa.
29 sie 23:49
Jack: kto ma jakies dla olimpijczkow?
30 sie 00:06
Metis:
30 sie 00:20
myszka:
@
Jack
zad1
| | n4−3n2+1 | |
Wykaż ,że liczba |
| jest ułamkiem właściwym |
| | n4−n2−2n+1 | |
30 sie 00:51
Krzysiek58: I masz takze ode mnie z jednej z broszur Zadanie nr 12 .
Dodatnie liczby niewymierne α i β spelniaka rownanie
Zdefiniujemy a
n=[n*α] oraz b
n= [ n*β] dla n= 1,2 ,3 ......
Udowodnij z ekazda liczba nieujemna liczba calkowita wystepuje w ciagu a
n o jeden raz
wiecej niz wiacoagu b
n
Uwaga [x] oznacza czesc calkowita
30 sie 01:01
purpur: jc, jest w tej książce jakiś ciekawy dowód nierówności z 23:43?
30 sie 01:22
Krzysiek58: Jest .
30 sie 01:51
jc: Krzysiek, wydaje mi się, że problem 01:01 jest omówiony w Matematyce konkretnej Knutha
(książka niezwykła).
30 sie 07:23
Jack: @myszka
n4 − 3n2 + 1 = (n2−1)2 − n2 = (n2 − n − 1)(n2 + n − 1)
n4 − n2 − 2n + 1 = gdyby zamiast +1 bylo −1 to moglbym to jakos uporzadkowac, ale
tak to nie ma bata, nie wiem jak to rozbic.
30 sie 10:27
myszka:
Sorry
Jacuś 
rzeczywiście .........zamiast
+1 ma być
−1 ( mój błąd w przepisywaniu zadania
30 sie 16:22
Jack: a no widzisz, jak tam jednak jest + to mi duzo uprosci zadanie, to jednak jestem w stanie je
zrobic.
n
4 − n
2 − 2n − 1 = n
4 − (n+1)
2 = (n
2)
2 − (n+1)
2 = (n
2 − (n+1))(n
2 + n + 1) =
= (n
2 − n − 1)(n
2 + n + 1)
zatem mamy
| (n2 − n − 1)(n2 + n − 1) | | (n2 + n − 1) | |
| = |
| = |
| (n2 − n − 1)(n2 + n + 1) | | (n2 + n + 1) | |
| | (n2 + n + 1) − 2 | | 2 | |
= |
| = 1 − |
| |
| | (n2 + n + 1) | | (n2 + n + 1) | |
ulamek wlasciwy oznacza ze ta liczba jest mniejsza od jeden (lub rowna?) a jak widzimy nasza
liczba jest mniejsza
gdyz mamy 1 odjac.... i wiemy ze n
2+n+1 > 0 dla kazdej rzeczywistej gdyz Δ < 0
30 sie 16:34
myszka:
30 sie 16:42
purpur: Krzysiek58, a mógłbyś napisać krótko jak wygląda?
30 sie 19:33
Mila:
Krzysiu Nie kupuj więcej książek, bo zrobisz sobie mętlik w głowie.
30 sie 22:05
Krzysiek58: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
30 sie 22:17
Mila:

Też pozdrawiam
30 sie 22:25
Krzysiek58: Nie bede juz Milu kupowal .
Mialem w planie kupic te zbiory zadan Pazdro ale chyba zrezygnuje bo zbiorow mam duzo
W tygodniu jeszcze tylko dojdzie zbior z geometii (Maria Malek ) i wystarczy .
Zamowilem sobie nowa drukarke Brother j100 (tez na dniach ma byc ) moze nawet jutro
30 sie 22:31
daras: @Krzysiek58 Wędrówki po krainie.. są nadal dostępne w wyd. Aksjomat z Torunia
1 wrz 09:40