Trojkat rownoboczny ABC ma bok dlugosci 20 cm. Na jego bokach obrano pkt M,N,P tak,że
AM=BN=CP.
Oznacz dlugosc odcinkow AM,BN oraz CP litera x Napisz wzor funkcji pola trojakta MNPw
zaleznosci
od dlugosci x. Jak nalezy wybrac punkty M,N,P alby pole trojakta MNP bylo najmniejsze? Robie to
tak.
Czy jest to dobrze wykonane?
LABC=60cm
AB=BC=AC=20cm
PB=AN=MC=20−x
ΔABC i ΔMNP sa rownoboczne wiec ich katy maja miare 60 stopni
ΔAMN~ΔMCP~ΔNBP oraz ΔABC~ΔMNP
| a2√3 | ||
Pole trojkata rownobocznego P= | ||
| 4 |
| 1 | ||
PN2=(20−x)2+x2−2[x(20−x)] | x∊(0,20) | |
| 2 |
| 1 | ||
PN2=400−40x+2x2−(40x−2x2) | ||
| 2 |
| PN2√3 | (400−60x+3x2)√3 | |||
P(x)= | = | |||
| 4 | 4 |
| 3 | ||
P(x)=(100−15x+ | x2)√3 | |
| 4 |
| 3√3 | ||
P(x)= | x2−15√3x+100√3 | |
| 4 |
| 15√3 | 60√3 | |||||||||
b) xw= | = | =10 | ||||||||
| 6√3 |
| √3 | ||
Pole trójkąta MNP: PMNP = P(x), sin60 = | ||
| 2 |
| 1 | 1 | √3 | ||||
P(x) = PABC − 3*PANM, P(x) = | a2√3 − 3* | *x*(a − x)* | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| √3 | ||
P(x) = | (3x2 − 3ax + a2), | |
| 4 |
| 3a | a | |||
dla x = | = | |||
| 6 | 2 |