Systemy liczbowe
SmutnyPepe: Jak zamienić liczbę naturalną zapisaną w postaci szesnastkowej na
liczbę w postaci binarnej? Przedstaw algorytm i uzasadnij jego poprawność.
29 sie 18:37
piotr: kolejną cyfrę zamieniamy na binarną i ustawiamy wszystko w w tej samej kolejności
np.:
ABCD →1010 1011 1100 1101
29 sie 23:14
SmutnyPepe: To nie jest pełna odpowiedź.
29 sie 23:39
jc: A czego brakuje?
29 sie 23:44
SmutnyPepe: Trzeba jakoś udowodnić ten algorytm, który opiera się na 24=16
29 sie 23:49
Adam: masz an*16n gdzie n,an∊N, an∊<0;15> niech
an=b4n+3*23+b4n+2*22+b4n+1*2+b4n, gdzie bn∊{0,1}, co jest zawsze możliwe, wtedy
an*16n=b4n+3*24n+3+b4n+2*24n+2+b4n+1*24n+1+b4n*24n
an*16n leży na n+1 miejscu, a jego binarny odpowiednik na 4n+4,4n+3,4n+2,4n+1 miejscu
an+1*16n+1 na n+2 miejscu, a jego odpowiednik na 4n+8,4n+7,4n+6,4n+5
dlatego dla różnych n liczby te nie pokrywają się, oraz sąsiadują ze sobą
może być?
30 sie 11:15