zadanie
halina kiepska: w pierwszej urnie jest 6 kul białych i 4 czarne w drugiej jest po 8 kul białych i czarnych a w
trzeciej jest 5 kul białych i 3 czarne.Losujemy urnę a z niej 1 kulę.Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania kuli czarnej.
Powinno wyjść 17/40 ale mi cały czas wychodzi 15/34 a sprawdzałam kilka razy.
.
.
.
.Jejku czemu prawdopodobieństwo jest takie trudne...
29 sie 16:33
yht:
| 1 | | 4 | | 1 | | 8 | | 1 | | 3 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = ... |
| 3 | | 10 | | 3 | | 16 | | 3 | | 8 | |
29 sie 16:51
Saris: A − zdarzenie okreslajace wylosowanie którejś urny
C1 − zdarzenie okreslajace wylosowanie C z 1 urny
C2 − ... z 2 urny
C3 − ... z 3 urny
C − zdarzenie wylosowanie czarnej
P(C)=P(A)*P(C1)+P(A)*P(C2)+P(A)*P(C3)=P(A)*[P(C1)+P(C2)+P(C3)]=
| | 1 | | 4 | | 8 | | 3 | | 17 | |
= |
| *[ |
| + |
| + |
| ]= |
| |
| | 3 | | 10 | | 16 | | 8 | | 40 | |
29 sie 16:57
bezendu:
| | 1 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 17 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 10 | | 3 | | 2 | | 3 | | 8 | | 40 | |
29 sie 16:59