matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Burzum:
1
"Jaki kąt osią 0x tworzy linia y=ctgx w punkcie
π ?"
2
Obliczyłem pochodną z ctgx,
1
tgα = (ctgx)' =
,
sin
2
x
1
po podstawieniu x=
π wynik wychodzi mi równy 1.
2
Czyli tgα=1 czyli α= 45. W opowiedziach do zadań jest natomiast wynik α=135. Wyjaśni mi ktoś dlaczego 135 a nie 45?
29 sie 16:33
===:
sprawdź pochodną
29 sie 16:53
Burzum:
1
(ctgx)' = −
sin
2
x
Przeoczyłem minus. Dziękuję.
29 sie 16:56
===:
... bywa
29 sie 20:48