różniczkowanie
Nju: Mam f(t,y(t)) = −2t−3y(t)
jak policzyć pochodną po y(t)?
29 sie 15:50
Jerzy:
−2t potraktuj jako stałą
29 sie 15:51
piotr1973: pochodna po y(t) jest −3
29 sie 15:53
Nju: Czyli pochodna z −2t to 0, bo ze stałej to 0. Minus pochodna z 3y(t) gdzie y(t) to nasz 'x' i
wynosi 1?
29 sie 16:05
Burzum: Pochodna z 3y to 3. Czyli ( −2t − 3y)' = 3
29 sie 16:39
Nju: tam jest 3y(t)
29 sie 16:39
Burzum: To nie ma znaczenia. Ale żeby było poprawnie ( −2t − 3y(t) )' = 3
29 sie 16:52
Burzum: Wybacz. Wynik to −3
29 sie 16:53
Nju: No właśnie

Ten minus mnie martwił. Czyli jak w funkcji mam dwie zmienne to obliczam pochodną
normalnie traktując którąś ze zmiennych jako stałą?
29 sie 17:30
azeta: dokładnie tak, czy to dwie zmienne czy więcej, zasada ta sama
29 sie 17:44