wykresy, np. f(x) = |x| - |x-1|
Jolka: Jak rysować takie wykresy?
a) f(x) = |x| − |x−1|
b) f(x) = |x+2| + |x−2|
c) f(x) = √x2 + √x2−6x+9 = |x| + √(x−3)2 = |x| + |x−3|
d) f(x) = ||x−1|−3|
29 sie 13:46
Jerzy: Czego nie rozumiesz?
29 sie 13:51
Jolka: Nie wiem jak zacząć, nie chcę liczyć wszystkiego dla każdej z liczb, na pewno jest jakiś
sposób.
29 sie 13:53
Jerzy:
a)
dla x < 0 f(x) = −x − (−x +1) = −x + x −1 = −1
dla x ∊[0,1) f(x) = x −(−x+1) = x + x − 1 = 2x − 1
dla x ∊ [1,+∞} f(x) = x − (x−1) = x − x + 1 = 1
29 sie 13:59
Jolka: Rzeczywiście, bardzo dziękuję, już kojarzę
29 sie 14:08
:::
29 sie 14:28
:::
29 sie 14:29
:::
29 sie 14:30
:::
29 sie 14:32