kąt dwuścienny?
danek: Wysokość ostrosłupa prawidłowego jest dwukrotnie większa od krawędzi podstawy. Oblicz cosinus
kąta międy sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Pomoże ktoś z takim zadankiem? z góry dziękuję
6 sty 23:20
paziówna: ja pomogę
6 sty 23:27
danek: byłbym bardzo wdzięczny
6 sty 23:28
paziówna: chwilę. jaki to jest ostrosłup? trójkątny? czworokątny?
6 sty 23:33
danek: prawidłowy trójkątny, sorki za gapowe...
6 sty 23:34
paziówna: żaden problem

już robię
6 sty 23:37
paziówna:

wiem, że średnio widać na rysunku, ale postaraj się to sobie wyobrazić. te kąty proste są na
ścianach bocznych ostrosłupa, a kąt α jest między ścianami, czyli w przestrzeni.
czerwony odcinek jest promieniem okręgu opisanego na trójkącie równobocznym, czyli ma długość
szukamy krawędzi bocznej b(z twierdzenia Pitagorasa)
| | 13 | | 13 | |
b = a√ |
| (to jest pod pierwiastkiem, średnio widać, tzn sama liczba, tj |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
pomogłam sobie na drugiej ścianie, bo na tamtej już nic nie widać.
niebieska linia to wysokość w trójkącie równoramiennym(ściana boczna).
obliczam ją z tw. Pitagorasa:
| | 1 | | 13 | | 1 | | 49 | |
N2 = b2 − ( |
| a)2 = (a√ |
| )2 − ( |
| a)2 = |
| a2 |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
ozn pole ściany bocznej jako S
ale też:
i wreszcie! z twierdzenia cosinusów...
a
2 = h
2 + h
2 − 2*h*h*cosα
a
2 = 2h
2(1 − cosα)
raczej gdzieś się walnęłam w rachunkach...
7 sty 00:09
paziówna: bo cosα przecież nie może być mniejszy od −1...
7 sty 00:10
paziówna: mam błąd
7 sty 00:15
paziówna: | | 49a2 | | 7a | |
N2 = |
| ⇔ N = |
| |
| | 12 | | 2√3 | |
i poprawione tw cos
| | √13 | | 14 − √13 | |
cosα = 1 − |
| = |
| |
| | 14 | | 14 | |
7 sty 00:21
paziówna: sekundę, znowu błąd...
7 sty 00:24
danek: | | 23 | |
hmm... nie jestem pewny ale możliwe że powinno wyjść |
| |
| | 49 | |
7 sty 00:24
paziówna:
no!

po wielkich trudach...
niech Cię nie martwi minus cosinusa − oznacza to jedynie, że kąt jest rozwarty
7 sty 00:30
paziówna: no oczywiście
7 sty 00:31
paziówna: | | 55 | |
nie... jeju nie wiem, teraz mi wyszło |
| ... ale to niemożliwe |
| | 49 | |
7 sty 00:32
danek: no rozumiem

dzięki Ci wielkie za poświęconą godzinkę, piwko dla Ciebie
7 sty 00:33
danek: hehe ale to liczysz cały czas jeden moment w zadaniu?
7 sty 00:34
paziówna: nie, teraz zaczynam od nowa, ale na kartce i troszkę innym sposobem...
7 sty 00:37
paziówna: ojej, za piwko(nawet teoretyczne) dziekuję
7 sty 00:38
danek: no luzik
7 sty 00:38
paziówna: | | 36 | |
teraz mi wyszło cosα = |
| |
| | 49 | |
najlepsze jest to, że za każdym razem inaczej podchodzę do samego już twierdzenia cosinusów i
takie oto rzeczy mi wychodzą
7 sty 00:43
danek: hehe no to faktycznie ciekawe

ja się zastanawiam tylko skoro mam wynik które rozwiązanie
jest najbliższe prawdy....
7 sty 00:52
paziówna: heh no wiesz, ja to w rachunkach zawsze ostro ssałam, a tak tutaj to jeszcze ciężej, nie na
kartce i w ogóle... może sam spróbuj obliczyć samo to z twierdzenia cosinusów, bo h jest na
pewno dobrze(liczyłam na 2 sposoby)
no więc reszta raczej też
7 sty 00:54
danek: | | a√39 | |
wiesz co, licząc tak od początku to w ogóle ta krawędź b wychodzi mi |
| |
| | 3 | |
7 sty 01:21
danek: musiałaś się kopnąć w tym pitagorasie jak go liczyłaś
7 sty 01:22
paziówna: jak Ci to wyszło
7 sty 01:24
paziówna: to nie mogło tak wyjść! jak żeś to obliczył?
7 sty 01:26
danek:

| | a√3 | |
to jest ta oznaczona krawędź boczna b, a r= |
| |
| | 3 | |
7 sty 01:37
danek: i tam krawędź dolna to jest to r
7 sty 01:38
danek: to jest źle?
7 sty 01:38
danek: i do tego tam w pierwszej linijce przy sumie w drugim składniku brakuje 2
7 sty 01:39
paziówna: Ty, no ale...
xD to jest ten sam ułamek!

jestem chyba zmęczona, jeśli takich rzeczy nie widzę, a rano kolokwium...
powodzenia z zadaniem!
7 sty 01:39
paziówna: nie, nie, to bardzo dobrze
7 sty 01:41
danek: no luzik

ja też już odpadam
dzięki wielkie za pomoc

pozdrawiam i powodzenia na kolokwium
7 sty 01:42
danek: a tak na marginesie to dobrze wyszło mi to b...
| | 7a√3 | |
i potem N też mi wyszło dobrze ( |
| ) |
| | 6 | |
7 sty 02:20
Dynia456 : Nie wiesz moze z jakiej ksiazki jest to zadanie?
23 lut 10:06
Dynia456 : @danek z jakiej książki jest to zadanie?
27 lut 21:54