ekstremum lokalne
W: | | 4 | |
czy funkcja h(x,y)= |
| + ln(2x−4y2) |
| | x+y | |
ma ekstremum lokalne w punkcie (10,−2) ?
29 sie 11:55
wmboczek: nie ma, bo df/dx(10,−2)≠0
29 sie 12:17
W: | | x+y−4 | | 1 | |
pochodna po x będzie: |
| + |
| ? |
| | (x+y)2 | | 2x −4y2 | |
29 sie 13:01
Jerzy:
| | −4(x+y) | | 2 | |
f'x = |
| + |
| |
| | (x+y)2 | | 2x − 4y2 | |
29 sie 13:06
Jerzy:
| | −4 | | 1 | |
... i dalej: = |
| + |
| |
| | x+y | | x − 2y2 | |
29 sie 13:07
Jerzy:
upss.... pomyłka:
| | −4 | | 1 | |
f'(x) = |
| + |
| |
| | (x+y)2 | | x − 2y2 | |
29 sie 13:14
K: A gdzie znika niepochodna dołu w pierwszej części?
29 sie 16:29