uklad rownan
Jack: Rozwiaz uklad rownan
{x(x+y+z) = 1
jako ze jest to zadanie z konkursu to pewno jakos sprytnie da sie zrobic.
28 sie 22:59
Jack: powinno byc
{x(x+y+z)
{y(x+y+z)
{z(x+y+z)
28 sie 23:00
jc: Wskazówka: zadanie jest łatwe.
28 sie 23:02
Jack: ja wiem...
28 sie 23:03
Jack: jak odejme drugie z trzecm rownaniem.
| | √2 | | 4 − √2 | |
x(x+y+z) − z(x+y+z) = 1 − |
| = |
| = x(x+y+z) |
| | 4 | | 4 | |
28 sie 23:05
Jack: znowu zle napisalem...
y(x+y+z) − z(x+y+z) = x(x+y+z)
x+y+z musi byc rozne od zera zatem dzielac przez x+y+z otrzymuje
y − z = x
28 sie 23:06
Jack: dobra, teraz to juz banał...
a to ciekawe jest
czasami sie mysli kilka godzin i nic, a jak czasami pomysl przyjdzie to w 1minute mozna
zrobic...
ehhh
28 sie 23:08
jc: Dodaj wszystko
28 sie 23:09
Jack: x(x+y+z) + y(x+y+z) + z (x+y+z) = 2
(x+y+z)(x+y+z) = 2
dobra, tak tez mozna.
28 sie 23:11
Mila:
Dziel stronami.
28 sie 23:11
Krzysiek58:
Ogolnie
zalozmy ze 1 rownie =a
2 rownanie =b
3 rownie =c
jak dodasz stronami to masz
(x+y+z)
2
1. Teraz jesli a+b+c=0 ale choc jedna z liczb a b c nie jest rowna 0 to masz uklad
sprzeczny
2. gdy wszystkie liczby a b c sa zerami uklad taki jest spelniony przez kazda trojke liczb x y
z spelniajacych warunek x+y+z=0
3. Gdy a+b+c≠0 uklad taki ma rozwiazania
| | ±a | | ±b | | ±c | |
x= |
| y= |
| z= |
| |
| | √a+b+c | | √a+b+c | | √a+b+c | |
28 sie 23:27
Krzysiek58: Jak dodasz stronami to masz
(x+y+z)
2= a+b+c (znowu chochlik
28 sie 23:29
Krzysiek58: Bardzo podobne zadanie widzialem kiedys w radzieckim zborze zadan z 1953r (wydanie polskie 1955
r
28 sie 23:44
piotr1973: x a = 1/4 (4−√2)
y a = 1
z a = 1/(2 √2)
a = √2
⇒
a = √2
x = 1/√2−1/4
y = 1/√2
z = 1/4
lub:
x a = 1/4 (4−√2)
y a = 1
z a = 1/(2 √2)
a = −√2
⇒
a = −√2
x = 1/4−1/√2
y = −1/√2
z = −1/4
29 sie 09:38