Gdzie zrobiłem błąd( rozwiąż równanie)
Pomocy jutro egzamin!!!: X−3*√x−2−20=0
T=√x−2
T2−3*T−20+2=T2−3T−18
ΔT=9−4*−18
ΔT=81
28 sie 20:09
Metis: Analogicznie jak w poprzednim.
28 sie 20:11
daras: Podstawowy błąd jest taki,że za późno sie zabrałeś za naukę.
28 sie 20:11
Krzysiek58: Juz na samym pozcatku
nie wyznaczyles dziedziny
x−2≥0 to x....
x−20 = 3√x−2
Zapewniles nieujemnosc pierwiastka teraz musisz zapewnic nieujenosc x−20≥0 to x..
Wyzanczasz czesc wspolna rozwiazan
teraz moszse podniwesz obie strony do kwadratu
(x−20)2= 9(x−2)
rozwiazuj dalej
28 sie 20:14
LOL: Jutro egzamin? To są zadanie ze studiów?
28 sie 20:16
Pomocy jutro egzamin!!!: X2−40x+400=9x−18
X2−49x+418=0
Δ=492−4*418*1
Δ=2401−1672
Δ=729
Tak?
28 sie 20:24
Krzysiek58: Tak i √729= 27
28 sie 20:26
Krzysiek58: PO rozwiazaniu sprawwdz rozwiazania z dziedzina i takze zobacz czy wyda takie same wyniki tak
jak to pokazywal CI Benny
28 sie 20:29
Pomocy jutro egzamin!!!: X1=(49−27)/2=11
X2=(49+27)/2=38
28 sie 20:29
Krzysiek58: Teraz muszse sie zajac swoim zadaniem
28 sie 20:29
LOL: Takie łatwe rzeczy na studiach? XD
28 sie 20:30
Pomocy jutro egzamin!!!: Dzięki
28 sie 20:32
28 sie 20:33