matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź wzór jawny na n-ty wyraz ciągu
Wookiee:
Znajdź wzór jawny na n−ty wyraz ciągu:
1
⎧
a
1
=1
⎩
a
n
=a
n
−
1
+
(n−1)(n+1)
28 sie 18:48
jc:
a
n
= 1 + 3(n−1) + 5(n−1)(n−2)/2 + (n−1)(n−2)(n−3)/3
28 sie 19:07
Mariusz:
Wystarczy zsumować część niejednorodną ale jak chcesz to możesz pobawić się funkcją tworzącą
2 wrz 11:56