zespolone
ania: z= √3 + i w=√2−i√2
Trzeba przekształcić na formę trygonometryczną i podzielić z/w
Po przekształceniu ta trygonometryczne wyszło mi
z=2(cos pi/6 + i sin pi/6)
w=2(cos 7/4pi + i sin 4/7pi)
Nie wiem jak poradzić sobie z dzieleniem i jak powinna wyglądać prawidłowa odpowiedź
28 sie 14:38
Jack:
Mozesz pokazac jak zamienilas "z" na trygonometryczna?
28 sie 14:59
Benny: z
1=|z
1|(cosφ
1+isinφ
1)
z
2=|z
2|(cosφ
2+isinφ
2)
| z1 | | |z1| | |
| = |
| (cos(φ1−φ2)+isin(φ1−φ2)) |
| z2 | | |z2| | |
28 sie 15:09
Jack:
dobra, jednak moj blad, wszystko sie zgadza.
28 sie 15:11
Jack: @Benny
skad wiemy, ze
| cos φ1 + i sin φ1 | |
| = cos(φ1 − φ2) + i sin(φ1 − φ2) |
| cos φ2 + i sin φ2 | |
28 sie 15:16
ania: czyli co, wyjdzie (cos − 17/42 pi + i sin − 17/42 pi) ?
28 sie 15:44
Benny: | cosφ1+isinφ1 | |
| = |
| cosφ2+isinφ2 | |
| | cosφ1+isinφ1 | | cosφ2−isinφ2 | |
= |
| * |
| = |
| | cosφ2+isinφ2 | | cosφ2−isinφ2 | |
=cosφ
1cosφ
2−isinφ
2cosφ
1+isinφ
1cosφ
2−sinφ
1sinφ
2=cos(φ
1−φ
2)+isin(φ
1−φ
2)
28 sie 15:46
Jack: dzieki
28 sie 15:52
28 sie 16:16