dzielenie trygonometria zespolone
ania: Wytłumaczy mi ktoś w jaki sposób dzielić takie coś?
(cos pi/6 + i sin pi/6) / (cos 4/7pi + i sin 4/7 pi)
28 sie 13:10
g: Moduły licznika i mianownika to 1, więc moduł wyniku też będzie 1.
| | 1 | | 4 | |
Argumenty są widoczne gołym okiem, więc argument wynikowy to ( |
| − |
| )*π |
| | 6 | | 7 | |
| | z1 | | moduł z1 | |
Ogólnie jest tak, jeśli |
| = z3, to moduł z3 = |
| , |
| | z2 | | moduł z2 | |
argument z
3 = argument z
1 − argument z
2.
28 sie 13:27
g: Jeśli znamy moduł (m) i argument (a) liczby z, to z = m*eia = m*(cos a + i sin a)
28 sie 13:32
ania: bo mam takie zadanie,
z=
√3 + i w=
√2−i
√2
Trzeba przekształcić na formę trygonometryczną i podzielić z/w a chyba zły wynik mi wychodzi

Pomoże mi ktoś?
28 sie 14:36