Prosty uklad
Krzysiek58: Dla Jacka na jutro
Rozwiaz uklad rownan
{x1−x2−x3−.... − xn=2a
{−x1+3x2−x3−...−xn= 4a
{−x1−x2+7x3−....−xn=8a
{.......................................
{−x1−x2−x3−.... −(2n−1)xn= 2na
a dana liczba
Wskazowka Oznacz x1+x2+x3+...+xn=s
To bylo zadanie maturalne .
28 sie 00:45
Jack: czy ten wzor
−x1 −x2 − x3 − ... − (2n−1)xn = 2na jest poprawny ?
dla n=1 mam
−(1)x1 = 2a
−x1 = 2a
x1 = − 2a
czy ja cos zle robie
28 sie 11:27
Krzysiek58: Przepraszam ma byc
{−x
1−x
2−x
3−.....+(2
n−1)x
n= 2
na
Sprawdzalen dwa razy i nie wylapalem w nocy bledu

najpierwq wykorzystaj wskazowke i uprosc ten uklad
Musisz w tym ukladzie uzyc wiedzy z liceum
28 sie 16:26
Jack: ale to ja mam wyznaczyc
x1 , x2 ,x3 itd ? az do xn?
28 sie 16:33
Krzysiek58: Tak .
Bo to jest przeciez uklad rownan nie jedno rownanie
28 sie 16:34
Jack: x
1 = 2a
x
2 = 2a
... ; d to chyba nie tak to dziala...
28 sie 16:35
Krzysiek58: To zobacz
jesli x
1+x
2+x
3+.........+x
n =s to etn uklad mozemy zapisac tak
{−s+2x
1= 2a
[−s+4x
2=4a
{−s+8x
3= 8a
{........................
{−s+2
nx
n= 2
na
Nie jest to latwe zadanie
Teraz ladnie wyznacz
{x
2= .......
x
3= ........
{........................
x
n= .......................
28 sie 16:43
Jack: Na poczatku zapisalywalem podobnie tylko s mialem na plusi, ale stwierdzilem ze to sie nie
przyda i trza wybrac inna droge...
28 sie 16:47
28 sie 16:50
Krzysiek58: Wiec rozwiazuj dalej .
28 sie 16:50
Krzysiek58: miales ladnie wypisac
x1= .....
x2=.....
x3=......
...............
xn=.......
kladnie w kolumnie zebys coas zauwazyl
28 sie 16:52
28 sie 16:57
Krzysiek58: czyli
........................
Teraz dodaj stronami
Wiesz ze x
1+x
2+x
3+....+x
n=s
Teraz proszse pisz
28 sie 17:01
Krzysiek58: | | s | |
x1= a+ |
| ma byc oczywiscie |
| | 2 | |
28 sie 17:02
Jack: Juz zrobiłeś sam cale
28 sie 17:04
Jack:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
s = n*a + s( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
28 sie 17:09
Krzysiek58: Zobacz
Jack
jak dodasz stronami to masz
| | s | | s | | s | | s | |
s=n*a+ |
| + |
| + |
| +.... + |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
s= n*a+s( |
| + |
| + |
| + |
| +..... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 16 | | 2n | |
Teraz policz ta sume co jest w nawiasie i wyznacz z tego s
28 sie 17:09
Jack: no ja wiem

s = n * a * 2
n
28 sie 17:10
Krzysiek58: To juz zrobiles wiec wyznacz s i podstaw do ukaldu z 16:57 i po zadaniu
28 sie 17:11
Jack: chyba ze to nieskonczony ciag... bo w pewnym sensie jest
to wtedy
s = n*a + s
n*a = 0
n = 0 lub a = 0...
28 sie 17:11
Krzysiek58: 17:10 prawidlowo
Teraz skoncz
28 sie 17:12
Krzysiek58: No ja tez wiem ze TY wiesz
28 sie 17:15
Jack:
x1 = a + n*a*2n−1 = a(1 + n * 2n−1)
x2 = a(1+n*2n−2)
x3 = a(1+n*2n−3)
...
xn = a(1+n*20)= a (1+ n)
28 sie 17:15
Krzysiek58: Ok

I po zadaniu . nastepne do roboty

Latwe? Pewnie ze latwe
28 sie 17:17
Jack: troche poglowkowac i mozna zrobic...albo i nie : D
28 sie 17:20
Krzysiek58: Obliczyc wartosc liczbowa wyrazenia
2x+√1−2x+x2 dla x=3
zadanie to rozwiazano dwoma sposobami
1. 2x+√1−2x+x2= 2x+√1−x)2= 2x+1−x= 1+x dla x=3 wartoc tego wyrazenia wynosi 4
2 sposob dla x3 mamy 2*3+√1−2*3+8= 6=√4=8
ktore rozwiazanie ejst nieporwane i dlaczego ?
28 sie 17:24
Jack:
Pierwsze jest niepoprawne...
2x + √(1−x)2 = 2x + |1−x| = *
teraz dla x = 3 wyrazenie |1−x| jest ujemne, zatem po opuszczeniu wartosci mamy x − 1
stad
* = 2x + x − 1 = 3x − 1
podstawiajac za x = 3, mamy 3*3 = 1 = 8
28 sie 17:28
Jack: osttatnia linijka 3*3 − 1 = 8
28 sie 17:29
Krzysiek58: Napiszseci nowe zadanie ale to bedziesz sam glowkowal juz
28 sie 17:29
Jack: co to za zadania tak wgl
28 sie 17:38
Krzysiek58: Ze zbioru zadan maturalnych .
28 sie 17:39