Okrag
Georgina: Z punktu A odleglego od srodka okregu o
32 promienia r poprowadzono prosta styczna do
okregu.
Jaka jest odległosc punktu A od punktu stycznosci prostej i okregu.
Pomoże mi ktos ?
27 sie 21:58
6latek : Styczna ma jeden punkt wspolny z okregiem wiec odleglosc stycznej od srodka okregu jest rowna
promieniowi okregu
27 sie 22:01
Krzysiek58:
27 sie 22:04
Krzysiek58: Przepraszam ale zle przeczytalem tresc .
27 sie 22:05
:::
| | 3 | | 5 | | r | |
|AB|=√( |
| r)2−r2= √ |
| r2= |
| √5 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
27 sie 22:14
Georgina: Ndal nie rozumiem. Wiem tylko ze wynik to r √132
27 sie 22:15
Georgina: Juz rozumiem. Dziekuje
27 sie 22:16