Co podstawić za t?
Maria: Co za t?
∫cos7xsinxdx
27 sie 17:15
ICSP: t = cosx albo t = cos2x
27 sie 17:18
jc: | | (cos x)8 | |
Czy musimy podstawiać? Widać przecież, że ∫ = − |
| |
| | 8 | |
27 sie 17:19
Maria: jc ale skąd to wziąłeś? Byłoby najbliżej rozwiazania
27 sie 17:22
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= −∫t7dt = − |
| t8 + C = − |
| cos8x + C |
| | 8 | | 8 | |
27 sie 17:22
Jerzy:
Widać, jak się ma doświadczenie w całkowaniu
27 sie 17:25
Maria: Skąd to cos8 x
27 sie 17:26
27 sie 17:29
Maria: Dobra mam to dzięki!
27 sie 17:30
Mariusz:
Jeśli dopiero zaczęła(zaczął) całkować to lepiej niech podstawia
Później rzeczywiście takie całki będzie można w pamięci liczyć
28 sie 13:49
azeta: | | fn+1(x) | |
∫f'(x)*fn(x)dx= |
| +C |
| | n+1 | |
zależność bardzo prosta, a wiele ułatwia jeśli się ją widzi
28 sie 19:46