Ciągi - równanie
Paula: Rozwiaz rownanie 4+6+8+10+...+ x=130
wyliczyłam wzór ogolny
an=2n+2
ale nie wiem, co liczyć dalej
27 sie 15:11
Paula: r=2
27 sie 15:18
Paula: i dalej nie mam pojęcia
27 sie 15:25
Paula: pewnie coś z sumą
27 sie 15:25
Paula: czyli
130=4+(2n+2)n/2
?
27 sie 15:28
Paula: W takim razie poproszę o pomoc i całe rozwiązanie

Uczę się "do przodu" i sama do wszystkiego
dochodzę, stą moje problemy
27 sie 15:29
Paula: haha, najprostsze zadania często są najtrudniejsze. Dzięki!
27 sie 15:34
Qulka:
130=n
2+3n
n
3+3n−130=0 delta...
n=10 lub n=−13 odrzucamy
x=22
27 sie 15:38